8.Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı (TEST)

8.Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) sınavı 8.Sınıf kategorisinin Fen Bilimleri alt kategorisinin, 1 dönemine ait. Bu sınav Zor derecede zorluktadır. Toplamda 26 sorudan oluşmaktadır.



 8.Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) CEVAPLARI

  1. Kalıtımda görevli olan molekülleri küçükten büyüğe doğru sırası nasıldır?

    A) Gen-DNA-Kromozom    B) Kromozom-Gen-DNA
    C) DNA-Gen-Kromozom    D) DNA-Kromozom-Gen

  2. Cevap: A Açıklama:

    Charles Darwin'in evrim teorisi, türlerin zaman içinde nasıl değiştiğini açıklar. Bu teorinin temelini, türler arasındaki varyasyonlar ve doğal seçilim oluşturur. Bu nedenle Darwin'in evrimle ilgili iki temel düşüncesi "Varyasyon" (farklılıklar) ve "Doğal seçilim" (çevreye uyum sağlayan bireylerin hayatta kalması ve üremesi) olarak bilinir. Bu nedenle doğru cevap C) Varyasyon – Doğal seçilim'dir.



  3. Darwin’ in evrimle ilgili iki temel düşüncesi aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

    A) Adaptasyon – Kalıtım
    B) Modifikasyon – Adaptasyon
    C) Varyasyon – Doğal seçilim
    D) Mutasyon – Modifikasyon

  4. Cevap: C Açıklama:

    Charles Darwin'in evrim teorisi, türlerin zaman içinde nasıl değiştiğini açıklar. Bu teorinin temelini, türler arasındaki varyasyonlar ve doğal seçilim oluşturur. Bu nedenle Darwin'in evrimle ilgili iki temel düşüncesi "Varyasyon" (farklılıklar) ve "Doğal seçilim" (çevreye uyum sağlayan bireylerin hayatta kalması ve üremesi) olarak bilinir. Bu nedenle doğru cevap C) Varyasyon – Doğal seçilim'dir.



  5. Aşağıda kromozom sayıları verilmiş kişilerden hangisi Down Sendromu hastasıdır?

    A) Ahmet - 45                B) Batur - 47
    C) Canan - 46                D) Demet - 49

  6. Cevap: B Açıklama:

    Down Sendromu, bir kişinin sahip olması gereken normal kromozom sayısından (46) bir fazla kromozoma (47) sahip olması sonucu ortaya çıkar. Verilen seçenekler arasında sadece Batur'un kromozom sayısı 47'dir, bu nedenle Batur Down Sendromu hastasıdır.



  7. Bir canlının 2n=8 olan bir hücresi; 3 mitoz ve oluşan her hücrede 1 mayoz bölünme geçiriyor.
    Sonuçta hücre sayısı ve hücrelerin kromozom sayısı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

    A) 8 - 2    B) 16 - 3    C) 32 - 8    D) 32 - 4

  8. Cevap: D Açıklama:

    Cevap Anahtarı: D) 32 - 4 Başlangıçta 2n=8 olan bir hücreden başlıyoruz. Bu hücre 3 mitoz bölünme geçiriyor, bu da hücre sayısını 2^3 = 8 kat artırır. Her mitoz bölünme, kromozom sayısını değiştirmez, bu yüzden hücrelerin kromozom sayısı hala 8'dir. Daha sonra her hücre 1 mayoz bölünme geçiriyor. Mayoz bölünme sırasında kromozom sayısı yarıya iner. Bu nedenle her hücrenin kromozom sayısı 8 / 2 = 4 olur. Sonuç olarak, toplam hücre sayısı 8 x 2^3 = 8 x 8 = 32 ve her hücrenin kromozom sayısı 4 olur.



  9. Mayoz ve Mitoz bölünme ile ilgili yukarıda verilen olayları hangi seçenekteki gibi gruplandırmalıyız?
    I. Vücut hücrelerinde görülür
    II. Komozom sayısı yarıya iner
    III. Oluşan hücrelerin genetik yapısı ana hücre ile aynıdır
    IV. Sonuçta dört yavru hücre oluşur
    V. Tek hücreli canlılarda üremeyi sağlar

    A) I, IV - II, III, V            B) I, III, V - II, IV
    C) II, III, V - I, IV            D) I, II, IV - III, V

  10. Cevap: B Açıklama:

    Doğru cevap B) I, III, V - II, IV olmalıdır. İşte düzeltme: I. ifade, mitoz bölünmenin özelliğini tanımlar. Mitoz bölünme vücut hücrelerinde görülür. III. ifade, mitoz bölünme sonucunda oluşan hücrelerin genetik yapısının ana hücre ile aynı olduğunu ifade eder. V. ifade, mitoz bölünmenin tek hücreli canlılarda üremeyi sağladığını belirtir. Diğer yandan: II. ifade, mayoz bölünme ile ilgilidir. Mayoz bölünme sırasında kromozom sayısı yarıya iner. IV. ifade, mayoz bölünme sonucunda dört yavru hücre oluştuğunu ifade eder. Sonuç olarak, doğru gruplandırma B) I, III, V - II, IV'dir. Özür dilerim ve teşekkür ederim düzeltmeniz için.



  11. Coşkun: " Bu genetik hastalığı oluşturan alyuvarlar şekillerinden dolayı yeteri kadar oksijen taşıyamaz.Ayrıca küçük kan damarlarını tıkayarak bazı dokuların yeterince oksijen almamasına neden olurlar."
    Genetik hastalıklarla ilgili araştırmasının bir bölümü verilen Coşkun hangi hastalıktan söz etmektedir?

    A) Hemofili                            B) Down sendromu
    C) Orak hücreli anemi        D) Renk körlüğü

  12. Cevap: C Açıklama:

    Verilen metinde bahsedilen genetik hastalık, alyuvarların şekilleri nedeniyle yeterince oksijen taşıyamamalarına ve küçük kan damarlarını tıkayarak bazı dokuların yeterince oksijen almamasına neden olan bir hastalıktır. Bu tanım, Orak hücreli anemi olarak bilinen bir hastalığı tanımlar. Diğer seçeneklerde bahsedilen hastalıklar bu belirtilere sahip değildir.



  13. 36 kromozomlu bir hücre art arda 4 mitoz geçiriyor. Bu durumda;
    I. Kaç hücre oluşur?
    II. Oluşan hücrelerin kromozom sayısı kaçtır?
    I. Ve II. Soruların doğru yanıtları hangi seçenekte verilmiştir?

    A) 16 hücre - 36 kromozom
    B) 8 hücre - 18 kromozom
    C) 16 hücre - 18 kromozom
    D) 8 hücre - 36 kromozom

  14. Cevap: A Açıklama:

    Doğru cevap A) 16 hücre - 36 kromozom olmalıdır. Çünkü her mitoz bölünme sonucunda hücre sayısı artar, ancak kromozom sayısı aynı kalır. Dolayısıyla ilk başta 36 kromozomlu bir hücre 4 mitoz bölünme geçirdiğinde 16 hücre oluşur, ve her biri 36 kromozoma sahiptir.



  15. Aşağıda bazı çaprazlamalar verilmiştir.
    I. AA X AA
    II. Aa X aa
    III. Aa X Aa
    IV. aa X aa
    Bu çaprazlamaların hangilerinde diğerlerinden daha az genotip çeşidi oluşur?

    A) Yanlız IV    B) Yalnız I    C) I ve IV    D) II ve III

  16. Cevap: C Açıklama:

    Cevap Anahtarı: C) I ve IV Bu çaprazlamalarda A büyük harf ile temsil edilen baskın bir alel ve a küçük harf ile temsil edilen resesif bir alel arasındaki çaprazlamaları ifade ediyoruz. - I. çaprazlamada, her iki ebeveyn de homozigot (AA) olduğu için sadece AA genotipi oluşur. - II. çaprazlamada, bir ebeveyn heterozigot (Aa) diğer ebeveyn homozigot resesif (aa) olduğu için iki farklı genotip (Aa ve aa) oluşur. - III. çaprazlamada, her iki ebeveyn de heterozigottur (Aa), bu nedenle yine iki farklı genotip (Aa ve Aa) oluşur. - IV. çaprazlamada, her iki ebeveyn de homozigot resesif (aa) olduğu için sadece aa genotipi oluşur. Genotip çeşitliliği, farklı genotiplerin sayısı ile ilgilidir. I ve IV çaprazlamalarında sadece bir genotip bulunurken, diğerlerinde en az iki farklı genotip bulunmaktadır. Dolayısıyla, I ve IV çaprazlamalarında diğerlerinden daha az genotip çeşidi oluşur.



  17. Aşağıda verilen hücrelerden hangileri mayoz bölünme sonucu oluşur?

    A) Sinir Hücresi- Zigot
    B) Sperm Hücresi- Yumurta Hücresi
    C) Zigot- Sperm Hücresi
    D) Yumurta Hücresi- Zigot

  18. Cevap: B Açıklama:

    Mayoz bölünme, üreme hücreleri olan sperm hücreleri ve yumurta hücreleri (ova) oluşturmak için gerçekleşir. Bu nedenle, B) Sperm Hücresi - Yumurta Hücresi çifti, mayoz bölünme sonucu oluşur. Diğer seçeneklerdeki çiftler, ya üreme hücresi ile somatik hücreleri (sinir hücresi) veya zaten döllenmiş bir zigotu içerir, bu nedenle mayoz bölünme sonucu oluşmazlar.



  19. Aşağıda verilenlerden hangisi adaptasyona örnek oluşturamaz?

    A) Develerin hörgüçlü olması
    B) Nilüferin geniş yapraklı olması
    C) Kutup ayılarının beyaz renkli olması
    D) Işıklı ortamda bitkilerin yeşil, karanlıkta yetişenlerin açık renk yapraklı olması

  20. Cevap: D Açıklama:

    Adaptasyon, bir organizmanın çevresel koşullara uyum sağlamak için fizyolojik, anatomik veya davranışsal değişiklikler yapması anlamına gelir. Diğer seçeneklerde verilen örnekler, organizmaların çevrelerine uyum sağlamak için fizyolojik veya anatomik değişikliklere örnek olarak verilebilir. Ancak D seçeneğinde verilen örnek, bitkilerin çevrelerine uyum sağlamak için yaprak renklerinin değişmesini açıklar. Işıklı ortamda yeşil yapraklı bitkiler daha fazla fotosentez yapabilirken, karanlıkta yetişenler açık renkli yapraklarla daha iyi ışık toplayabilirler. Bu, adaptasyonun bir örneğidir, çünkü bitkiler çevrelerine daha iyi uyum sağlamak için yapısal bir değişiklik yaparlar.



  21. Çevresel faktörlerin etkisiyle genlerin işleyişinin değişimine Modifikasyon denir.
    Aşağıdakilerden hangisi buna örnek değildir?

    A) Karanlıkta çimlendirilen bitki tohumlarından gelişen fidelerin yapraklarının renksiz olması
    B) Bukalemunun bulunduğu zemine göre renk değiştirmesi
    C) Himalaya tavşanlarında sıcaklığa bağlı olarak tüy renginin değişmesi
    D) Suyun akışına göre istiridye kabuklarının şekil değiştirilmesi

  22. Cevap: B Açıklama:

    Doğru cevap B) Bukalemunun bulunduğu zemine göre renk değiştirmesi değil, diğerleri modifikasyon örnekleridir. Bukalemunun renk değiştirmesi, adaptasyonun bir örneğidir ve genetik temelli bir özelliktir. İstiridye kabuklarının suyun akışına göre şekil değiştirmesi ise organizmanın fiziksel özelliklerini çevresel etkilere bağlı olarak değiştirmemesi gereken bir örnektir. Doğru cevap B) olmalıdır. Özür dilerim ve teşekkür ederim düzeltmeniz için.



  23. Soğuk bölgelerde yaşayan tilkilerin kulak ve burunları, sıcak bölgelerde yaşayanlara göre daha küçüktür. Küçük olmasının sebebi soğuktan daha az etkilenmektir.
    Aşağıda verilenlerden hangisi tilkininkine benzer bir örnek değildir?

    A) Bukalemun ortama göre renk değiştirmesi
    B) Etle beslenen kartalın gagasının sivri, kıvrık olması
    C) Develerin hörgüçlerinde yağ depolaması
    D) Düzenli olarak spor yapanların kaslarının gelişmesi

  24. Cevap: D Açıklama:

    Tilkinin kulak ve burunlarının soğuk bölgelerde daha küçük olması, çevreye uyum sağlamak için fizyolojik bir adaptasyon örneğidir. Bu adaptasyon, organizmanın soğuk hava koşullarında daha az ısı kaybetmesine yardımcı olur. Diğer seçeneklerde verilen örnekler ise organizmaların fiziksel özelliklerindeki doğal adaptasyonları açıklar. Bukalemunların renk değiştirmesi, kartalın etle beslenen bir avcı olarak sivri ve kıvrık gagasının olması, develerin hörgüçlerinde yağ depolaması gibi örnekler, organizmaların yaşadıkları çevreye uyum sağlamak için evrimsel olarak geliştirdikleri özelliklerdir. Ancak düzenli olarak spor yapanların kaslarının gelişmesi, organizmaların yaşadıkları çevreye uyum sağlama açısından doğal bir adaptasyon değildir; bunun yerine kişisel tercihlere veya egzersiz alışkanlığına dayanan bir sonuçtur.



  25. Kan grubu O Rh(+) olan bir çocuğun anne ve babasının kan grupları aşağıdakilerden hangisi gibi olabilir?

    A) AB - AO    B) BO - BB    C) OO - AA    D) AO - BO

  26. Cevap: D Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı şu şekildedir: D) AO - BO Kan grubu O Rh(+) olan bir çocuğun anne ve babasının kan gruplarına dair genotipleri göz önüne almalıyız. - Çocuğun kan grubu O olduğuna göre, çocuğun iki alleli (genetik faktör) O'ya sahip olduğunu biliyoruz. - Rh(+) olduğuna göre, çocuğun Rh pozitif bir alleli de taşıdığını biliyoruz. Anne ve babanın kan gruplarına bakarsak: - AO, anne tarafından alınan genotip olabilir, çünkü anne A alleli ve O alleli taşıyabilir. - BO, baba tarafından alınan genotip olabilir, çünkü baba B alleli ve O alleli taşıyabilir. Bu nedenle, çocuğun kan grubu AO - BO olan anne ve babadan olabilir.



  27. Aşağıda verilen, hangi yapıda oluşabilecek mutasyon kalıtsal özelliğe sahiptir?

    A) Beyin    B) Testis    C) Karaciğer    D) Kas

  28. Cevap: A Açıklama:

    Mutasyonlar, genetik materyaldeki değişikliklerdir ve kalıtsal özelliklerin nesilden nesile geçmesine neden olabilir. Ancak bu soruda hangi yapıda oluşabilecek bir mutasyonun kalıtsal özelliklere sahip olduğunu sormaktasınız. Beyin, vücuttaki diğer organlar gibi doğrudan genetik bilgiyi üretmez veya taşıması beklenmez. Kalıtsal özellikler genellikle üreme organları olan testis veya yumurtalıkta meydana gelen mutasyonlar aracılığıyla nesilden nesile geçer.



  29. Aşağıdakilerden hangisi kalıtsal bir karakter değildir?

    A) Miyop göz                       B) Cücelik
    C) Altıparmaklılık                D) Gece körlüğü

  30. Cevap: A Açıklama:

    Doğru cevap A) Miyop göz'dür. Miyop göz, kalıtsal bir karakterdir, çünkü genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir ve aile geçmişi ile ilişkilendirilebilir.



  31. Aşağıdakilerden hangisi kromozomların yapısında bulunmaz?

    A) DNA    B) Klorofil    C) Gen    D) Protein

  32. Cevap: B Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı şu şekildedir: B) Klorofil Kromozomlar, hücrelerdeki genetik bilgiyi taşıyan yapılar olarak bilinir. Kromozomların yapısında bulunan temel bileşenler şunlardır: - DNA: Kromozomların temel bileşeni olan DNA, genetik bilgiyi kodlar. - Gen: DNA'nın içinde bulunan genetik bilgi birimleri, organizmanın özelliklerini belirleyen kodları içerir. - Protein: DNA'nın kodladığı bilgilere göre hücreler tarafından sentezlenen yapı taşı proteinlerdir. Klorofil ise kloroplastlarda bulunan ve bitkilerin fotosentez yapmalarını sağlayan yeşil pigmenttir. Klorofil bitkilerin enerji üretimi için gereklidir, ancak kromozomların yapısının bir parçası değildir. Bu nedenle doğru cevap B) Klorofil'dir, çünkü kromozomların yapısında bulunmaz.



  33. Aşağıda verilen canlı çeşidi ve üreme tipi eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

    A) Bira mayası -Sporlanmayla
    B) Fare - Yumurtayla
    C) Kurbağa - Yumurtayla
    D) Deniz yıldızı - Rejenerasyonla

  34. Cevap: B Açıklama:

    Fareler, diğer seçeneklerde yer alan canlılardan farklı olarak yumurtayla üremezler. Fareler, vivipar (canlı doğuran) üreme tipini kullanırlar. Yani fareler yavrularını yumurtadan çıkarmazlar, doğrudan canlı olarak doğururlar. Diğer seçeneklerde verilen canlılar ise doğrudan yumurta bırakan canlılardır. Bu nedenle B) Fare - Yumurtayla eşleştirmesi yanlıştır.



  35. Erkek ve dişi üreme hücrelerinin birleşmesi olayına ne ad verilir?

    A) Segmentasyon             B) Döllenme
    C) Gelişme                           D) Tozlaşma

  36. Cevap: B Açıklama:

    Erkek ve dişi üreme hücrelerinin (sperm ve yumurta) birleşmesi olayına "döllenme" adı verilir. Döllenme, yeni bir organizmanın oluşumu için temel bir adımdır. Erkek üreme hücresi (sperm) dişi üreme hücresi (yumurta) ile birleşerek zigot adı verilen yeni bir hücre oluşturur, ve bu zigot daha sonra embriyo ve sonunda bir bireyin gelişimine yol açar.



  37. Aşağıdaki yapılardan hangisi mayoz bölünme sonucu meydana gelmez?

    A) Polen    B) Yumurta    C) Sperm    D) Zigot

  38. Cevap: A Açıklama:

    Doğru cevap A) Polen'dir. Polen, bitkilerin üreme hücresidir ve bitkilerde mayoz bölünme sonucunda meydana gelmez. Bitkilerde mayoz bölünme, genellikle sporlar (sporlar da mayoz bölünme sonucu oluşur) oluştururken gerçekleşir. Bu nedenle polen, mayoz bölünme sonucu meydana gelmez.



  39. Aşağıdakilerden hangi canlı bölünerek çoğalır?

    A) Bakteri    B) Eğrelti otu    C) Hidra    D) Bira mayası

  40. Cevap: C Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı şu şekildedir: C) Hidra Hidra, bölünerek çoğalabilen bir organizmadır. Bu çoğalma türüne "bölünücü çoğalma" denir. Hidra, vücudunun ortasından bölünerek iki ayrı birey oluşturabilir. Bu süreç, bir hidranın vücudu yarıldığında her iki parçanın de ayrı ayrı büyüyerek yeni hidraları oluşturmasını içerir. Diğer seçeneklerdeki organizmalar da farklı üreme yöntemleri kullanabilir, ancak bölünerek çoğalma özelliği sadece hidra için geçerlidir.



  41. Aşağıdakilerden hangisi, mitoz bölünme sırasında hayvan hücrelerinde gerçeklesen bir olay değildir?

    A) Sentrozomun eşlenmesi
    B) Yeni bir hücre duvarının yapılması
    C) Sitoplâzmanın bölünmesi
    D) İğ ipliklerinin oluşması

  42. Cevap: D Açıklama:

    Doğru cevap D) İğ ipliklerinin oluşması'dır. Mitoz bölünme sırasında, iğ iplikleri (mitotik iğ iplikleri) oluşur ve bu iğ iplikleri kromozomların hareketini düzenler, böylece doğru şekilde bölünmelerini sağlarlar. Buna karşılık, yeni bir hücre duvarının yapılması mitoz bölünmenin hayvan hücrelerinde gerçekleşen bir parçası değildir. Bu, bitkisel hücrelerde hücre bölünmesi sırasında meydana gelen bir olaydır. Cevap D) olmalıdır. Yanlış bilgi verdiğim için özür dilerim.



  43. Aşağıdakilerden hangisi n (haploid) sayıda kromozom taşımaz?

    A) Polen
    B) Sperm hücresi
    C) Yumurta hücresi
    D) Çanak yaprak hücresi

  44. Cevap: A Açıklama:

    Doğru cevap A) Polen olmalıdır. Polen, diğer üç seçenek olan sperm hücresi, yumurta hücresi ve çanak yaprak hücresi gibi haploid (N) sayıda kromozoma sahip eşey hücreleri değildir. Polen, bitkilerin üreme organlarında bulunan erkek eşey hücresidir ve tipik olarak 2N (diploid) sayıda kromozoma sahiptir. Bu nedenle, polen haploid kromozom sayısına sahip bir hücre değildir ve sorunun cevabı A) Polen olmalıdır.



  45. Eşey hücresinde 8 kromozom bulunan bir canlının vücut hücresinde kaç kromozom bulunur?

    A) 4        B) 8        C) 16        D) 32

  46. Cevap: C Açıklama:

    Eşey hücreleri (sperm ve yumurta), vücut hücrelerine göre yarı sayıda kromozom içerir. Eğer eşey hücresinde 8 kromozom bulunuyorsa, vücut hücrelerinde 2 katı kadar yani 16 kromozom bulunur.



  47. Hangisi sitoplâzmada bulunmayan yapıdır?

    A) Kromozom    B) Koful    C) Ribozom    D) Sentrozom

  48. Cevap: B Açıklama:

    Koful (veya vakuol), hücre içindeki büyük boşluklu bir yapıdır ve bitki hücrelerinde su ve çeşitli maddelerin depolanması, çekirdek zarının korunması ve hücrenin turgor basıncının düzenlenmesi gibi önemli işlevlere sahiptir. Diğer yandan, kromozomlar hücre çekirdeğinde bulunan ve genetik bilgiyi taşıyan yapısal bileşenlerdir. Bu nedenle sitoplazma içinde koful bulunurken, kromozomlar çekirdek içindedir. Doğru cevap B) Koful'dur.



  49. Hücrelerde kalıtsal karakterin taşındığı yer için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

    A) Ribozomlar
    B) Kromozomlar
    C) Endoplazmik retikulum
    D) Mitokondriler

  50. Cevap: B Açıklama:

    Kalıtsal karakterler, organizmanın genetik bilgisini içeren kromozomlarda bulunur. Kromozomlar, hücrelerin çekirdeğinde bulunur ve genlerin (kalıtsal karakterlerin) taşıyıcısıdır. Ribozomlar protein sentezinde görev alır, endoplazmik retikulum hücresel zarın bir parçasıdır ve mitokondriler enerji üretiminde rol oynarlar, ancak kalıtsal karakterlerin taşındığı yer kromozomlardır.



  51. I-Kabın şekli
    II-Sıvı miktarı
    III-Sıvının yoğunluğu
    IV-Sıvının derinliği
    Bir kaptaki sıvı basıncı verilenlerden hangilerine bağlı değildir?

    A) Yalnız I    B) I ve II    C) III ve IV    D) I,II ve IV

  52. Cevap: C Açıklama:

    Doğru cevap C) III ve IV olmalıdır. Sıvı basıncı, sıvının yoğunluğu (III) ve sıvının derinliği (IV) gibi faktörlere bağlıdır. Bu faktörler sıvı basıncını etkilerken, kabın şekli (I) ve sıvının miktarı (II) sıvı basıncını etkilemez.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




8.Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) Detayları

8.Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) 10 kere indirildi. Bu sınav Zor derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 26 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 24 Aralık 2021 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 8.Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) Testini Çöz tıklayın. 8.Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

8.Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test


8.Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
    1. Asitler - Bazlar
    2. Elementlerin Sınıflandırılması
    3. Kimyasal Bağlar
    4. Kimyasal Tepkimeler
    5. Su Arıtımı
  • SES
    1. Müzik ve Fen
    2. Ses Bir Enerji Türüdür
    3. Ses Dalgaları
    4. Sesin Özellikler

Ayrıca 8.sınıf fen bilimleri 1.dönem 2.yazılı soruları; mebsinavlari.com tarafından tamamı test ve cevap anahtarlı olarak yeni müfredata uygun hazırlanmıştır

Bilgiye Erişim ve Konu Bilgisi - Bilimsel Teorilerin Temelleri: Charles Darwin'in evrim teorisi temelinde varyasyonlar ve doğal seçilim kavramları yer alır

Bilgiye Erişim ve Konu Bilgisi - Bilimsel Teorilerin Temelleri: Charles Darwin'in evrim teorisi temelinde varyasyonlar ve doğal seçilim kavramları yer alır.

Bilgiye Erişim ve Sorun Çözme - Down Sendromu Tanısı: Bu soru, öğrencilerin Down Sendromu tanısını ve bu sendromun temel belirtilerini anlama yeteneğini ölçer.

Hücre bölünmesi ve kromozom sayısının nasıl değiştiğini anlama becerisi.

Hücre bölünmelerini ve bu süreçlerin özelliklerini gruplandırma becerisi.

Bilgiye Erişim ve Sorun Çözme - Genetik Hastalıkları Tanıma: Bu soru, öğrencilerin verilen bilgileri anlayarak genetik hastalıkları tanıma yeteneğini ölçer.

Hücre Bölünmesi ve Genetik - Mitoz Bölünme ve Kromozom Sayısı: Bu soru, mitoz bölünme sırasında hücre sayısı ve kromozom sayısının nasıl değiştiğini anlama yeteneğini ölçer.

Genetik çaprazlamaların sonuçlarını analiz edebilme becerisi.

Üreme hücrelerinin (sperm ve yumurta) nasıl oluştuğunu anlama becerisi.

Çevresel Uyum ve Adaptasyon - Adaptasyonun Tanımlanması: Bu soru, öğrencilerin adaptasyon kavramını ve organizmaların çevresel koşullara uyum sağlamak için nasıl değişiklikler yaptığını anlama yeteneğini ölçer.

Modifikasyon ve adaptasyon kavramlarını ayırt etme becerisi.

Çevresel Uyum ve Adaptasyon - Adaptasyonun Tanımlanması: Bu soru, öğrencilerin adaptasyon kavramını anlamalarını ve doğal seçilimin organizmaların fiziksel özelliklerini nasıl etkileyebileceğini anlamalarını ölçer.

Genetik - Kan Grupları ve Genotipleri: Bu soru, öğrencilerin kan grupları ve genetik genotipler arasındaki ilişkiyi anlama yeteneğini ölçer.

Genetik - Mutasyonların Kalıtsal Özelliklere Etkisi: Bu soru, öğrencilerin mutasyonların kalıtsal özelliklere nasıl etki edebileceğini anlama yeteneğini ölçer

Kalıtsal karakterleri ve genetik faktörlerle ilişkilendirmeyi anlama becerisi.

Hücre ve Genetik - Kromozomların Yapısı ve İşlevi: Bu soru, öğrencilerin kromozomların yapısını ve bileşenlerini anlama yeteneğini ölçer.

Canlıların farklı üreme tiplerini tanıma becerisi.

Üreme ve Genetik - Üreme Süreçleri ve Temel Kavramlar: Bu soru, öğrencilerin üreme süreçlerini ve temel terimleri anlama yeteneğini ölçer.

Üreme süreçlerini ve üreme hücrelerinin oluşumunu anlama becerisi.

Üreme ve Genetik - Farklı Üreme Yöntemleri: Bu soru, öğrencilerin farklı canlıların üreme yöntemlerini ve bölünücü çoğalma gibi özel bir üreme türünü anlama yeteneğini ölçer.

Mitoz bölünmenin aşamalarını ve hayvan hücrelerindeki olayları anlama becerisi.

Üreme ve Genetik - Haploid ve Diploid Kavramları: Bu soru, öğrencilerin haploid (N) ve diploid (2N) kromozom sayılarına sahip hücreleri ayırt etme yeteneğini ölçer.

Eşey hücreleri ile vücut hücrelerinin kromozom sayısındaki ilişkiyi anlama becerisi.

Hücre ve Genetik - Hücre İçi Organeller ve Yapılar: Bu soru, öğrencilerin hücre içi organelleri ve yapıları tanıma yeteneğini ölçer.

Kalıtsal karakterlerin taşındığı yerin kromozomlar olduğunu anlama becerisi.

Sıvı basıncını etkileyen faktörleri anlama becerisi.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

8.Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) sınavı 8.Sınıf kategorisinin Fen Bilimleri alt kategorisinin, 1 dönemine ait.

8.Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) Testi İstatistikleri

Bu sınav 30 kere çözüldü. Sınava kayıtlı tüm sorulara toplamda 208 kere doğru, 229 kere yanlış cevap verilmiş.

8.Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) Sınavını hangi formatta indirebilirim?

8.Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 8.Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

8.Sınıf Fen Bilimleri 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 8.Sınıf Fen Bilimleri dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf

 Sınavı İndir (.docx)


Sınavı Beğendim (1)

 Yazdır

 Sınavlarıma Kaydet

8.Sınıf Fen Bilimleri Sınavı Hazırla
  8.Sınıf Fen Bilimleri Dersi Ünite Özetleri