Doğa ve çevrenin korunması için bilinçli adımlar atın. Geri dönüşüm yaparak doğal kaynakları koruyun ve yaşanabilir bir dünya için sorumluluk alın.
Meyve ve sebzeler besin kaynaklarımızdır. Meyve ve sebzeler büyümek ve gelişmek için suya, toprağa ve güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Ancak yetiştikleri yerler ve ihtiyaç duydukları su ile sıcaklık farklı olabilir.
Meyve ve sebzelerin yetişme koşulları birbirinden farklıdır. Yaşadığımız yerin özelliklerine göre değişebilir. Sıcak, soğuk, ılık, yağışlı gibi farklı hava koşullarına ihtiyaç duyar. Kastamonu'da sarımsak yetiştirilir. Sarımsağın yetişebilmesi için hava ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. Ülkemizde Tosya pirinci meşhurdur. Pirinç, su altında kalan topraklarda veya sulanarak yetişir. Adana'da ise karpuz üretimi çok yaygındır. Çünkü karpuz sıcak bölgelerde daha iyi yetişir. Elma, armut, erik gibi meyveler ağaçta yetişir. Bunlar tohumdan veya fidandan yetiştirilir. Havuç ve turp toprağın altında genelde tohumdan bazen fideden yetişir.
Meyve ve sebzeler büyümek ve gelişmek için farklı koşullara ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, meyve ve sebzeleri yetiştirirken yetişme koşullarına uygun bir ortam sağlamak önemlidir.
Doğa ve insan birbirini etkileyen iki unsurudur. İnsanlar doğaya olumlu ve olumsuz etkilerde bulunabilirler.
İnsanların yapmış oldukları olumsuz etkiler birçok bitki ve hayvan türünün sayılarının azalmasına sebep olmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de nesli tükenme tehlikesi olan bitki ve hayvanlar bulunur. Örneğin mavi yıldız ve yonca çiçeği nesli tükenmekte olan bitkilerden, deniz kaplumbağaları ve Akdeniz foku ise nesli tükenmekte olan hayvanlardandır. Günümüzde bu bitki ve hayvanlar koruma altına alınmıştır.
Doğamızı korumak için bilinçli davranmamız ve olumlu etkiler sağlamamız gerekir.
Su, hava ve toprak; canlıların yaşamak için ihtiyaç duyduğu doğal kaynaklardır. Bu doğal kaynaklar insan sayısının artması; teknolojinin olumsuz etkileri; doğalgaz, kömür, petrol gibi yakıtların kullanılması ve orman alanlarının azalmasıyla günden güne kirlenmektedir. Bu nedenle insanlar, hayvanlar ve bitkiler zarar görmektedir. Yaşanabilir bir dünya için doğa ve çevreyi koruma konusunda bizler de sorumluluk almalıyız. Havamızı, suyumuzu ve toprağımızı temiz tutmalıyız.
Çevrenin korunması için çalışan çeşitli sivil toplum kuruluşları vardır. Bu kuruluşlarda gönüllü insanlar bir araya gelerek çalışmalar yapar. Bu çalışmaları takip edebilir, yaşanabilir bir dünya için neler yapılabileceği konusunda daha çok bilgi sahibi olabiliriz.
Adı | Amacı |
---|---|
TEMA | Erozyonla mücadele, ağaçlandırma ve doğal varlıkları koruma. |
ÇEVKO | Geri dönüşüm ve çevre koruma. |
Geri dönüşüm, kullanılmış malzemeleri yeni ürünlere dönüştürme sürecidir. Geri dönüşüm, doğal kaynakların korunması, enerji tasarrufu ve kirliliğin azaltılması gibi birçok fayda sağlar.
Yaşanabilir bir dünya için doğa ve çevreyi koruma konusunda hepimize görev düşmektedir. Geri dönüşüm bu konuda önemli bir adımdır. Geri dönüşüm yaparak doğal kaynakları koruyabilir, enerji tasarrufu sağlayabilir ve kirliliği azaltabiliriz.
Faydalı Linkler TEMA Vakfı ÇEVKO Vakfı