Hareketli cisimlerin sebep olabileceği tehlikeler ve kazalardan korunma yolları hakkında bilgi edinin.
Hareket halindeki varlıklar hızlanma, yavaşlama, yön değiştirme, sallanma ve dönme hareketleri yaparlar.
Varlıkların hızlarını arttırarak hareket etmelerine hızlanma hareketi denir. Örneğin, koşmaya başlayan bir çocuk hızlanma hareketi yapar.
Varlıkların hızlarını azaltarak hareket etmelerine yavaşlama hareketi denir. Örneğin, yürümekten durmaya geçen bir çocuk yavaşlama hareketi yapar.
Varlıkların hareket yönlerini değiştirerek hareket etmelerine yön değiştirme hareketi denir. Örneğin, sağa doğru yürüyen bir çocuk sola doğru dönünce yön değiştirme hareketi yapar.
Varlıkların bir sabit nokta etrafında öne arkaya veya sağa sola hareket etmelerine sallanma hareketi denir. Örneğin, rüzgarda sallanan bir ağaç sallanma hareketi yapar.
Varlıkların kendi etraflarında hareket etmelerine dönme hareketi denir. Örneğin, dönen bir yoyo dönme hareketi yapar.
Varlıkların hareket özellikleri hayatımızın her alanında karşımıza çıkar. Bu hareketleri anlayarak ve kullanarak günlük işlerimizi daha kolay ve verimli bir şekilde yapabiliriz.
Ek kaynaklar: Varlıkların Hareket Özellikleri Varlıkların Hareket ÖzellikleriHareketli cisimler tehlikeli durumlar oluşturabilir. Hızlı hareket eden veya dönen cisimlere dokunmak, onları durdurmaya çalışmak kazalara neden olabilir.
Ülkemizde her yıl çok sayıda trafik kazası olmaktadır. Bu kazaların bir kısmı can veya mal kaybıyla sonuçlanmaktadır. Trafik kazalarının başlıca sebepleri şunlardır:
Kazaları önlemek için şunlar yapılabilir:
Karlı dağların eğimli yüzeylerinden kar parçaları koparak yuvarlanır. Yuvarlandıkça büyüyen kar kümesi dağlardan aşağı doğru hareket eder. Bu olaya "çığ düşmesi" denir. Çığ, can ve mal kaybına sebep olabilir.
Deniz, akarsu, dere gibi su kütlelerinin aniden oluşan taşkınlar nedeniyle çevresindeki alanları su altında bırakmasına sel adı verilir. Bu doğa olayı hem yerleşim birimlerine hem de tarım alanlarına zarar verebilir. Can ve mal kaybına sebep olabilir.
Rüzgarın çok şiddetli esmesi sonucu oluşan doğa olayına fırtına denir. Fırtına, ağaçları devirebilir, elektrik hatlarını koparabilir ve binalara zarar verebilir. Can ve mal kaybına sebep olabilir.
Hareketli cisimler tehlikeli durumlar oluşturabilir. Bu nedenle, hareketli cisimlerin sebep olabileceği tehlikeler hakkında bilgi sahibi olmak ve bu tehlikelerden korunmak için önlemler almak önemlidir.
Hareketli Cisimlerin Sebep Olabileceği Tehlikeler Çığ Düşmesi Sel Fırtına