6.Sınıf Hukuk ve Adalet Dersi Günlük Plan - 1. Hafta
6.sınıf Hukuk ve Adalet dersi 1. Hafta
günlük planı indir 1. HAFTA
: Toplumsal Yaşamı Düzenleyen Kurallar ve Hukukun Yeri
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
6.SINIF Hukuk ve Adalet DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: Hukuk ve Adalet
Sınıf: 6.Sınıf
Hafta: 1. Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: Toplumsal Düzen ve Hukuk
Alt Öğrenme Alanı-Konu: Toplumsal Yaşamı Düzenleyen Kurallar ve Hukukun Yeri
Süre: 2 saat
BÖLÜM II
Kazanımlar: Toplumsal yaşamı düzenleyen kuralların önemini anlama. Hukukun toplumsal yaşamda sahip olduğu rolü kavrama. Farklı kurallar arasındaki hiyerarşiyi kavrama.
Öğretim Yöntemleri: Görsel-İşitsel Anlatım Tartışma Rol Yapma
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders Kitabı Anayasa Bilgisayar Görseller
Öğrenme Öğretme Süreci:
Öğrencilere "Toplumsal Yaşamda Kurallar" adlı bir görsel gösterilir. Görsel, toplumsal yaşamda çeşitli kuralların olduğunu gösterir. Görsel üzerinden öğrencilerle sınıf ortamında kuralların önemi tartışılır. Kuralların düzen sağlama, çatışmaları önleme ve toplumsal işbirliğini teşvik etme gibi işlevleri vurgulanır. Ardından, farklı kurallar türleri incelenir: örf ve adetler, ahlak kuralları, dini kurallar ve hukuk kuralları. Öğrencilere bu kurallar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar açıklanır. Öğrencilerle hukukun özellikleri ve işlevleri hakkında bir tartışma başlatılır. Hukukun yazılı, zorunlu, devlet tarafından desteklenen ve yaptırımlara tabi olduğuna dikkat çekilir. Hukukun toplumsal düzen içindeki rolü vurgulanır. Hukukun toplumsal düzeni sağlamak, hakları korumak ve adaleti sağlamak için hayati önem taşıdığı ifade edilir. Dersin sonunda, öğrencilere farklı kurallar arasındaki hiyerarşi hakkında bir rol yapma etkinliği verilir. Öğrenciler, bir işyeri, okul veya aile ortamında karşılaşılabilecek farklı kurallar arasında çelişkiler olduğunda nasıl karar vereceklerini senaryolar yoluyla öğrenirler.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Görsel-işitsel anlatımın ardından, öğrencilerden toplumsal yaşamda kuralların önemine ilişkin kısa bir paragraf yazmaları istenir. Tartışma sonrasında, öğrenciler hukukun özellikleri ve işlevleri hakkında bir özet tablo oluştururlar. Rol yapma etkinliği değerlendirilir ve öğrencilerin kurallar arasındaki hiyerarşiyi kavradıkları kontrol edilir.