10.Sınıf Temel Dinî Bilgiler Dersi Günlük Plan - 36. Hafta
10.sınıf Temel Dinî Bilgiler dersi 36. Hafta
günlük planı indir 36. HAFTA
: İnsanlara Karşı Vazifelerimiz
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
10.SINIF Temel Dinî Bilgiler DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: Temel Dinî Bilgiler
Sınıf: 10.Sınıf
Hafta: 36. Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: ANA HATLARIYLA İSLAM AHLAKI
Alt Öğrenme Alanı-Konu: İnsanlara Karşı Vazifelerimiz
Süre: 2 saat
BÖLÜM II
Kazanımlar: İnsanlara karşı vazifelerini kavrar. Kul hakkı (can, mal, namus emniyeti) ile ilgili temel bilgileri edinir. Saygı, sevgi, keder ve sevince ortak olma konularını anlar.
Öğretim Yöntemleri: Anlatım Soru-Cevap Aktif Gösterim Uygulama
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Ders kitabı Tahta/akıllı tahta Kalem/defter
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Giriş Önceki derste ele alınan konuya kısa bir özet geçilir. Günlük hayatta karşılaştığımız insan ilişkileri hakkında soru sorularak konu giriş yapılır. 2. İnsanlara Karşı Vazifelerimiz Allah'ın yarattığı her insanın değerli olduğu vurgulanır. Kul hakkının can, mal ve namus emniyetini içerdiği açıklanır. 3. Kul Hakkı: Can Emniyeti Can hakkının önemi ve koruma altına alınması gerektiği belirtilir. İnsan hayatına kastedecek eylemlerden kaçınılmasının önemi üzerinde durulur. 4. Kul Hakkı: Mal Emniyeti Malın önemi ve korunması gerektiği konusuna değinilir. Hırsızlık, gasp gibi mallara zarar veren davranışların kul hakkı ihlalleri olduğu anlatılır. 5. Kul Hakkı: Namus Emniyeti Namusun ne olduğu ve korunması gerektiği ele alınır. İnsanları iftira, dedikodu veya kötü sözlerle incitmenin kul hakkı ihlali olduğu belirtilir. 6. Saygı, Sevgi, Keder ve Sevince Ortak Olma İnsanlara karşı saygı ve sevgi göstermenin önemi vurgulanır. Kederli olanlara destek olmanın ve sevinçlerini paylaşmanın kul hakkı açısından gerekliliği anlatılır. 7. Uygulama Etkinliği Öğrencilere günlük hayatta yaşadıkları veya gözlemledikleri kul hakkı ihlallerine örnekler ver Öğrencilerle birlikte bu ihlallerin nasıl önlenebileceği tartışılır.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Ders sonunda öğrencilere kul hakkı, can, mal ve namus emniyeti ile ilgili bir kısa sınav uygulanır. Öğrencilerin katılımı, tartışmalara aktif katkıları ve uygulama etkinliği performansları gözlemlenerek değerlendirilir.
..................... Temel Dinî Bilgiler Öğretmeni