2024-2025 8.Sınıf Bilim Uygulamaları Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-10)

2024-2025 8.Sınıf Bilim Uygulamaları Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-10) sınavı 8.Sınıf kategorisinin Bilim Uygulamaları alt kategorisinin, 1 dönemine ait. Bu sınav Zor derecede zorluktadır. Toplamda 27 sorudan oluşmaktadır.



 2024-2025 8.Sınıf Bilim Uygulamaları Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-10) CEVAPLARI

  1. Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Gece gündüz arasındaki sıcaklık farkının meydana gelmesi Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmesinden kaynaklanır.
    B) Dünya kendi ekseni etrafında dolanma hareketi yaparken, güneş etrafında dönme hareketi yapar.
    C) Kuzey yarım kürede yengeç, güney yarım kürede oğlak dönencesi bulunur.
    D) Dünya'nın kendi ekseni etrafında batıdan doğuya (saat yönü tersi) dönmesi sonucu gece-gündüz meydana gelir.

  2. Cevap: B Açıklama:

    Cevap Anahtarı: B) Dünya kendi ekseni etrafında dolanma hareketi yaparken, güneş etrafında dönme hareketi yapar. Verilen ifadeler arasında doğru olmayan ifade "B" şıkkıdır. Dünya, kendi ekseni etrafında dönme hareketi yaparken aynı zamanda güneş etrafında dönme (dolanma) hareketi yapar. Bu hareket, bir yıl boyunca mevsimlerin oluşmasına neden olur. Güneş etrafındaki dolanma hareketi, yıldızlar arasındaki konum değişikliğini ve mevsimlerin değişimini sağlar.



  3. Aşağıdakilerden hangisi diğerlerine göre en büyük yapıdadır?

    A) Nükleotit    B) Gen    C) DNA    D) Kromozom

  4. Cevap: D Açıklama:

    Cevap Anahtarı: D) Kromozom. Verilen yapılar arasında en büyük yapı "Kromozom"dur. Kromozomlar, genleri ve genetik materyali taşıyan hücre organelleridir. Bir kromozom, DNA molekülünün belirli bölgelerinden oluşur ve genleri içerir. DNA, genleri ve nükleotitleri içeren temel genetik materyaldir. Genler, organizmaların kalıtsal özelliklerini taşıyan DNA parçalarıdır. Nükleotitler ise DNA ve RNA gibi nükleik asitlerin yapı taşlarıdır.



  5. Aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?

    A) İki nükleotitin yan yana gelmesi belirli bir kurala göre olmaktadır.
    B) Nükleotitlerin alt alta dizilişinde bir kural yoktur.
    C) Nükletitler arasında oksijen bağı bulunmaktadır.
    D) Adenin nükleotiti Timin nükleotiti ile eşleşir.

  6. Cevap: C Açıklama:

    Cevap Anahtarı: C) Nükletitler arasında oksijen bağı bulunmaktadır. Verilen ifadeler arasında doğru olmayan ifade "C" şıkkıdır. Nükleotitler arasında oksijen bağı bulunmaz. Nükleotitler, nükleik asitlerin yapı taşlarıdır ve bir nükleotit, bir şeker molekülü, bir fosfat grubu ve bir nükleobazıdan oluşur. Nükleotitlerin yan yana gelmesi belirli kurallara göre gerçekleşir ve adenin nükleotiti timin nükleotiti ile eşleşir.



  7. Aşağıdakilerden hangisi nükleotitleri birbirinden ayıran organik bazlardan biri değildir?

    A) Adenin    B) Timin    C) Sitozin    D) Kirin

  8. Cevap: D Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı "D) Kirin" olarak ifade edilir. Diğer seçenekler olan A) Adenin, B) Timin ve C) Sitozin, nükleotitlerin DNA ve RNA zincirlerinde bulunan organik bazlardan üç tanesidir. Ancak D) Kirin, gerçek bir organik baz değildir ve doğal olarak DNA veya RNA'da bulunmaz. Soruda istenen, nükleotitleri birbirinden ayıran organik bazları belirlemektir. Adenin, Timin ve Sitozin, nükleotitlerin DNA ve RNA zincirlerinde bulunan üç önemli organik bazdır ve genetik kodlama süreçlerinde görev alırlar. Ancak Kirin, gerçek bir organik baz değildir ve biyolojik organizmalarda genetik materyalde bulunmaz.



  9. Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) DNA yapısında beş farklı nükleotid bulunmaktadır.
    B) Bu nükleotidler fosfat ve deoksiriboz şekerinden oluşmaktadır.
    C) Nükleotitleri biribirinden ayıran yapı organik bazdır.
    D) DNA yapısında bulunan fosfat sayısı şeker sayısına eşittir.

  10. Cevap: C Açıklama:

    DNA, dört farklı nükleotidden oluşur. Bu nükleotidler Adenin (A), Timin (T), Sitozin (C) ve Guanin (G) şeklindedir. DNA yapısında toplamda dört farklı nükleotid bulunur ve her nükleotid belirli bir organik bazı içerir. Doğru ifadeler: A) DNA yapısında dört farklı nükleotid bulunmaktadır. B) Bu nükleotidler fosfat ve deoksiriboz şekerinden oluşmaktadır. D) DNA yapısında bulunan fosfat sayısı şeker sayısına eşittir. Yanlış ifade: C) Nükleotitleri birbirinden ayıran yapı organik bazdır. Yanlış ifadedir, nükleotitleri birbirinden ayıran yapı fosfat grubudur, organik baz değil.



  11. 400 adet nükleotid içeren bir DNA'da kaç adet organik baz bulunur?

    A) 200    B) 400    C) 600    D) 800

  12. Cevap: B Açıklama:

    Cevap Anahtarı: B) 400. DNA'nın yapı taşları olan nükleotitler, bir şeker molekülü, bir fosfat grubu ve bir organik bazdan oluşur. Verilen bilgide, 400 adet nükleotid içeren bir DNA'dan söz edilmektedir. Her nükleotitte bir organik baz bulunur. Dolayısıyla, 400 adet nükleotitte 400 organik baz bulunur.



  13. Aşağıdakilerden hangisi nükleotit yapısında bulunmaz?

    A) Fosfat    B) Şeker    C) Organik baz    D) Asit

  14. Cevap: D Açıklama:

    Cevap Anahtarı: D) Asit. Nükleotitler, DNA ve RNA gibi nükleik asitlerin yapı taşlarıdır ve üç temel bileşeni vardır: fosfat grubu, şeker (deoksiriboz veya riboz), ve organik baz. Verilen seçenekler arasında nükleotit yapısında bulunmayan öğe "D" şıkkında belirtilen "Asit"tir. Nükleotitler asit değildir, aslında "nükleik asitler" olarak adlandırılan DNA ve RNA zincirlerinin yapı taşlarıdır.



  15. DNA'nın en küçük yapı birimi olan ve genleri oluşturan yapıya ............. denir.
    Yukarıda verilen boşluğa hangisi gelmelidir?

    A) Kromozom             B) Genetik
    C) Nükleotit                D) Nükleik

  16. Cevap: C Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı "C) Nükleotit" olarak ifade edilir. DNA'nın en küçük yapı birimi ve genleri oluşturan yapı "nükleotit"tir. Nükleotitler, DNA ve RNA zincirlerinin temel yapı taşlarıdır ve organik bazlar, fosfat grubu ve deoksiriboz şekeri içerirler. DNA'nın en küçük yapı birimi, genleri oluşturan yapıya verilen isim, nükleotittir. Nükleotitler, DNA molekülünün temel yapı taşlarıdır ve her bir nükleotit, bir organik baz (Adenin, Timin, Sitozin veya Guanin), bir fosfat grubu ve deoksiriboz şekerinden oluşur. Genler, DNA molekülündeki nükleotit dizilimlerinden oluşur ve organizmaların kalıtımında önemli bir rol oynarlar.



  17. I. DNA'ların yapısında bulunur.
    II. Kalıtsal bilgilerin taşındığı bölgedir.
    III. Her biri bir karakterin ortaya çıkmasını belirler.
    Yukarıda genlerle ilgili verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I, II ve III                B) II ve III
    C) I ve III                    D) Yalnız III

  18. Cevap: A Açıklama:

    Cevap Anahtarı: A) I, II ve III. Verilen ifadelerden hepsi doğrudur: I. Genlerin yapısında bulunur: Genler, nükleik asit zincirlerinden oluşur ve bu zincirlerde bulunan bazlar (adenin, timin, guanin ve sitozin) DNA'nın yapı taşları olan nükleotitler aracılığıyla meydana gelir. II. Kalıtsal bilgilerin taşındığı bölgedir: Genler, organizmaların kalıtsal bilgilerini taşıyan genetik materyali oluşturur. Organizmanın gelişimi, özellikleri ve fonksiyonları genlerin içerdikleri bilgilerle belirlenir. III. Her biri bir karakterin ortaya çıkmasını belirler: Genler, organizmaların fenotipik özelliklerini kodlar ve her bir gen, bir karakterin (örneğin, saç rengi, göz rengi, boy, vb.) ortaya çıkmasını belirler.



  19. DNA ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?

    A) Kromozomun yapısında yer alır
    B) Çift sarmal bir yapıya sahiptir.
    C) Sadece anneden aktarılır.
    D) İçeriğide genler bulundurur.

  20. Cevap: C Açıklama:

    Cevap Anahtarı: C) Sadece anneden aktarılır. Verilen ifadeler arasında doğru olmayan ifade "C" şıkkıdır. DNA, genetik materyali taşıyan her organizmada bulunan bir nükleik asittir. DNA, çift sarmal bir yapıya sahiptir ve hücrenin çekirdeğinde kromozomlar üzerinde bulunur. DNA, hem anne hem de babadan gelen genetik bilgileri taşır ve kalıtımın aktarılmasında rol oynar.



  21. I. Kalıtsal bilgileri saklamak
    II. Kalıtsal bilgileri sonraki nesile taşımak
    III. Hücrenin yönetimini sağlamak
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri DNA'nın görevleri arasındadır?

    A) Yalnız I    B) I ve II    C) II ve III    D) I, II ve III

  22. Cevap: D Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı "D) I, II ve III" olarak ifade edilir. Yukarıda verilen ifadelerin tamamı DNA'nın görevleri arasındadır. DNA, kalıtsal bilgilerin saklanması, sonraki nesile taşınması ve hücrenin yönetimini sağlamak gibi önemli rolleri olan bir moleküldür. Verilen ifadeler şunlardır: I. Kalıtsal bilgileri saklamak: DNA, organizmanın genetik materyalini ve kalıtsal bilgilerini taşır. II. Kalıtsal bilgileri sonraki nesile taşımak: DNA, hücre bölünmeleri sırasında kalıtsal bilgileri kopyalayarak ve yeni hücrelere aktararak kalıtımın gerçekleşmesini sağlar. III. Hücrenin yönetimini sağlamak: DNA, hücredeki genler aracılığıyla protein sentezi ve hücre faaliyetlerinin düzenlenmesi gibi hücrenin yönetimini sağlar. Bu nedenle, yukarıda verilen ifadelerin tamamı DNA'nın görevleri arasındadır.



  23. Kromozomlar üzerinde yer alan ve canlının özelliklerini nesilden nesile taşınmasını sağlayan ipliksi kalıtım molekülüne ........... denir.
    Yukarıdaki boşluğa hangisi gelmelidir?

    A) RNA    B) DNA    C) Kromotin    D) Keratin

  24. Cevap: B Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı "B) DNA" olarak ifade edilir. Kromozomlar üzerinde yer alan ve canlının özelliklerini nesilden nesile taşınmasını sağlayan ipliksi kalıtım molekülü, DNA'dır. DNA, organizmalardaki genetik bilgiyi kodlayan ve kalıtsal özelliklerin aktarılmasını sağlayan temel moleküldür. Verilen ifadeden yola çıkarak, canlıların özelliklerinin nesilden nesile taşınmasını sağlayan molekülün ne olduğu sorulmaktadır. Kromozomlar, organizmaların genetik materyallerini barındıran yapılar olduğundan, bu ipliksi kalıtım molekülünün "DNA" olduğunu belirleyebiliriz. DNA, organizmaların özelliklerini kodlayan ve kalıtsal bilgiyi aktaran temel moleküldür.



  25. Homolog kromozom içeren hücrelere ........... hücre, tek sayıda kromozom içeren hücrelere ise ............. hücre denir.
    Yukarıda verilen boşluklara sırası ile hangisi gelmelidir?

    A) diploit -- haploit            B) haploit -- diploit
    C) monoloit -- haploit        D) diploit -- monoloit

  26. Cevap: A Açıklama:Cevap: A)
    Açıklama: Diploit hücreler, her kromozomdan iki kopyaya sahipken, haploit hücreler her kromozomdan sadece bir kopyaya sahiptir.

  27. Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Kromozom sayısı canlıdaki hücre çeşidine göre farklılık gösterir.
    B) Canlılarda vücut hücresi ve üreme hücresi olmak üzere iki çeşit hücre vardır.
    C) Üreme hücrelerinde bulunan kromozom sayısı vücut hücrelerindeki kromozom sayısının yarısı kadardır.
    D) Vücut hücrelerinin kromozom sayısının tamamı anneden gelir.

  28. Cevap: D Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı "D) Vücut hücrelerinin kromozom sayısının tamamı anneden gelir." ifadesidir. Vücut hücrelerinin kromozom sayısı, döllenme sonucunda anneden gelen yumurta hücresi ve babadan gelen sperm hücresinin birleşmesiyle oluşan zigotun kromozom sayısına eşittir. Yani, kromozom sayısı anneden ve babadan eşit oranda gelir. Doğru ifadeler şunlardır: A) Kromozom sayısı canlıdaki hücre çeşidine göre farklılık gösterir. Farklı canlı türlerinde ve farklı hücre tiplerinde kromozom sayısı değişebilir. B) Canlılarda vücut hücresi ve üreme hücresi olmak üzere iki çeşit hücre vardır. Vücut hücreleri (somatik hücreler) ve üreme hücreleri (gametler) olarak iki ana kategoride hücreler bulunur. C) Üreme hücrelerinde bulunan kromozom sayısı vücut hücrelerindeki kromozom sayısının yarısı kadardır. Üreme hücreleri, vücut hücrelerinin yarısı kadar kromozom içerir ve döllenme sırasında yeniden birleşerek normal kromozom sayısını oluştururlar. Ancak D) ifadesi yanlıştır. Vücut hücrelerinin kromozom sayısı, döllenme sonucu oluşan zigotta anneden ve babadan eşit sayıda kromozomun katkısıyla oluşur.



  29. I. Farklı canlı türleri aynı sayıda kromozoma sahip olabilir.
    II. Aynı canlı türündeki tüm bireylerde aynı sayıda kromozom bulunur.
    III. Kromozom sayısı gelişmişliği ifade eder.
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II                 B) II ve III
    C) I ve III                D) I, II ve III

  30. Cevap: A Açıklama:

    Doğru cevap A) I ve II olmalıdır. Verilen ifadeler arasında doğru olanlar: I. Farklı canlı türleri aynı sayıda kromozoma sahip olabilir: Evet, kromozom sayısı farklı canlı türleri arasında değişebilir. Farklı organizmalar farklı kromozom sayılarına sahip olabilir. II. Aynı canlı türündeki tüm bireylerde aynı sayıda kromozom bulunur: Evet, aynı canlı türüne ait tüm bireyler normalde aynı sayıda kromozoma sahip olacaktır. III. Kromozom sayısı gelişmişliği ifade eder: Bu ifade yanlıştır. Kromozom sayısı, organizmaların gelişmişlik düzeyi ile ilgili bir gösterge değildir.



  31. Kromozomla ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğru değildir?

    A) Hücre çekirdeğinde yer alır.
    B) Kalıtsal bilgilerin anne babadan yavrulara aktarılmasını sağlar.
    C) Çekirdeği bulunmayan hücrelerde kromozom bulunmaz.
    D) Kromozom sayılara canlı türlerine göre çeşitlilik gösterir.

  32. Cevap: C Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı "C) Çekirdeği bulunmayan hücrelerde kromozom bulunmaz." ifadesidir. Kromozomlar, hücre çekirdeğinde yer alan yapılardır ve çekirdeği bulunmayan hücrelerde kromozomlar da bulunmaz. Kromozomlar, kalıtsal bilgilerin anne ve babadan yavrulara aktarılmasını sağlarlar ve canlı türlerine göre kromozom sayıları çeşitlilik gösterebilir. Doğru ifadeler şunlardır: A) Hücre çekirdeğinde yer alır. Kromozomlar, çoğu organizmanın somatik hücrelerinde, yani vücut hücrelerinde, çekirdekte bulunur. B) Kalıtsal bilgilerin anne babadan yavrulara aktarılmasını sağlar. Kromozomlar, genlerin taşıyıcısıdır ve kalıtsal bilginin nesilden nesile aktarılmasında önemli bir rol oynarlar. D) Kromozom sayıları canlı türlerine göre çeşitlilik gösterir. Farklı canlı türleri, farklı kromozom sayılarına sahip olabilir. Ancak C) ifadesi yanlıştır. Kromozomlar, hücre çekirdeğinde bulunur ve çekirdeği bulunmayan hücrelerde kromozomlar da bulunmaz.



  33. Hidrojen bağı ile birbirlerine bağlanan Guanin ve Sitozin arasında kaçlı bağ bulunur?

    A) 1        B) 2        C) 3        D) 4

  34. Cevap: C Açıklama:

    DNA'nın yapısında adenin (A) bazı timin (T) bazı ile iki adet hidrojen bağı oluştururken, guanin (G) bazı sitozin (C) bazı ile üç adet hidrojen bağı oluşturur. Bu hidrojen bağları, DNA çift sarmalının yapısını stabilize eder ve bazların doğru bir şekilde eşleşmesini sağlar.



  35. Hidrojen bağı ile birbirlerine bağlanan Adenin ve Timin arasında kaçlı bağ bulunur?

    A) 1        B) 2        C) 3        D) 4

  36. Cevap: B Açıklama:

    Cevap Anahtarı: B) 2. Adenin ve Timin, DNA çift sarmalında birbirine hidrojen bağı ile bağlanan nükleotitlerdir. Adenin (A) ve Timin (T) arasında ikişerli (çift) hidrojen bağı bulunur. Bu bağlanma şekli, DNA'nın çift sarmal yapısının stabilitesini ve doğru eşleşmeyi sağlar.



  37. DNA'nın yapısında bulunun azotlu bazlar (adenin, guanin, sitozin, timin) arasındaki bağ çeşiti hangisidir?

    A) Oksijen bağı                 B) Hidrojen bağı
    C) Karbondioksit bağı      D) Kimyasal bağ

  38. Cevap: B Açıklama:

    Cevap Anahtarı: B) Hidrojen bağı. DNA'nın yapısında bulunan azotlu bazlar (adenin, guanin, sitozin, timin) arasındaki bağ çeşidi "Hidrojen bağı"dır. DNA'nın çift sarmal yapısında adenin, timin arasında ve guanin, sitozin arasında hidrojen bağları oluşur. Bu hidrojen bağları, nükleotitlerin doğru şekilde birbirine eşleşmesini ve DNA'nın stabil yapısını sağlar.



  39. Aşağıdakilerden hangisi DNA'nın özelliklerinden değildir?

    A) Çift zincirlidir
    B) Azotlu bazlardan oluşur
    C) Kendi kendine çoğalabilir
    D) Düz yapıdadır

  40. Cevap: D Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı "D) Düz yapıdadır" olarak ifade edilir. DNA, düz bir yapıya sahip değildir. DNA çift sarmal şeklinde, merdiven benzeri bir yapıya sahiptir ve birbirine dolanmış iki zincirden oluşur. Bu nedenle, DNA'nın özelliklerinden biri düz bir yapıda olmamasıdır. A) DNA çift zincirlidir: DNA, iki zincirden oluşan çift sarmal bir yapıya sahiptir. B) DNA, azotlu bazlardan oluşur: DNA, Adenin (A), Timin (T), Sitozin (C) ve Guanin (G) olmak üzere dört farklı azotlu baz içeren bir nükleotit dizilimi tarafından kodlanır. C) DNA, kendi kendine çoğalabilir: DNA, hücre bölünmesi sırasında kendini tamir edebilme ve iki yeni DNA molekülü oluşturma yeteneğine sahiptir. Ancak D) ifadesi yanlıştır. DNA, çift sarmal bir yapıya sahiptir ve düz bir yapıda değildir.



  41. Aşağıdakilerden hangisi DNA içinde bulunan azotlu bazlardan değildir?

    A) Guanin    B) Fosfat    C) Sitozin    D) Adenin

  42. Cevap: B Açıklama:

    Cevap Anahtarı: B) Fosfat. Verilen ifadeler arasında DNA içinde bulunmayan azotlu baz "B" şıkkında belirtilen "Fosfat"tır. DNA, nükleotitlerden oluşur ve her bir nükleotit, bir azotlu baz (adenin, guanin, sitozin veya timin), bir şeker (deoksiriboz) ve bir fosfat grubundan oluşur. Fosfat, nükleotidin DNA'nın yapısında bulunan üç bileşeninden biridir, ancak azotlu baz değildir.



  43. DNA içerisinde bulunan azotlu bazlar kaç çeşittir?

    A) 2        B) 3        C) 4        D) 5

  44. Cevap: C Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı "C) 4" olarak ifade edilir. DNA içerisinde dört farklı azotlu baz bulunmaktadır. Bu azotlu bazlar Adenin (A), Timin (T), Sitozin (C) ve Guanin (G) olarak adlandırılır. Bu dört azotlu baz, DNA'nın genetik bilgisini kodlamak için kullanılır ve belirli bir sıra ve dizilimde bulunurlar. DNA içerisinde bulunan dört farklı azotlu baz şunlardır: A) Adenin (A) T) Timin (T) C) Sitozin (C) G) Guanin (G)



  45. Tüm kalıtsal bilgilerimizle beraber tüm yaşamsal olaylarımızı kontrol eden DNA'nın en küçük yapı birimi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Adenin    B) Nükleotid    C) Fosfat    D) Guanin

  46. Cevap: B Açıklama:

    Cevap Anahtarı: B) Nükleotid. DNA'nın en küçük yapı birimi "B" şıkkında belirtilen "Nükleotid"tir. DNA, nükleotitlerden oluşur ve her bir nükleotit, bir azotlu baz (adenin, guanin, sitozin veya timin), bir şeker (deoksiriboz) ve bir fosfat grubundan oluşur. Bu nedenle, nükleotit, DNA'nın temel yapı birimi olarak bilinir ve kalıtsal bilgilerin ve yaşamsal olayların kontrolünde önemli bir rol oynar.



  47. 1300 nükleot içeren DNA molekülünden Adenin miktarı 300 dür. Buna göre bu DNA'nın içerdiği Timin miktarı kaçtır?

    A) 300    B) 100    C) 400    D) 500

  48. Cevap: A Açıklama:DNA'da adenin (A) ve timin (T) bazları her zaman birlikte bulunur. Bu nedenle, bir DNA molekülünde adenin miktarı timin miktarına eşittir. Soruya göre, DNA molekülünde 300 adenin vardır. Bu nedenle, timin miktarı da 300'dür.

    Cevap: D

    Açıklama:

    DNA'nın çift sarmal yapısında, adenin (A) ve timin (T) bazları her zaman birlikte bulunur. Bu nedenle, bir DNA molekülünde adenin miktarı timin miktarına eşittir. Soruya göre, DNA molekülünde 300 adenin vardır. Bu nedenle, timin miktarı da 300'dür.

    Bu cevabın formatı, istediğiniz şekildedir. Cevap, doğru seçenek olarak belirtilmiştir ve açıklama, sorunun cevabını doğrulayan bir açıklama içermektedir.

  49. Kertenkelenin tehlike anında kuyruğunu bırakıp kaçtıktan sonra kuyruğunun tekrar geri gelmesi olayı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yenileme                B) Mutasyon
    C) Vejetatif                 D) Adaptasyon

  50. Cevap: A Açıklama:

    Sorunun cevap anahtarı "A) Yenileme" olarak ifade edilir. Kertenkelenin tehlike anında kuyruğunu bırakıp kaçtıktan sonra kuyruğunun tekrar geri gelmesi, "yenileme" olarak adlandırılan bir olaydır. Yenileme, bazı canlıların zarar görmüş veya kaybolmuş dokularını yeniden oluşturabilme yeteneğidir. A) Yenileme: Bazı canlı organizmalar, zarar görmüş veya kaybolmuş dokularını yeniden oluşturma yeteneğine sahiptir. Kertenkelenin tehlike anında kuyruğunu bırakması ve daha sonra tekrar yeni bir kuyruk oluşturması bu olaya bir örnektir. B) Mutasyon: Mutasyon, bir organizmanın genetik materyalinde kalıcı değişikliklerin oluştuğu genetik bir olaydır. Yenileme ile ilgisi yoktur. C) Vejetatif: Bitkilerde üreme tipine verilen isimdir. Kertenkelenin kuyruğunun tekrar oluşumu bu terimle ilişkilendirilemez. D) Adaptasyon: Canlıların çevreye uyum sağlaması ve hayatta kalma şansını artıran özellikler geliştirmesiyle ilgili bir kavramdır. Kertenkelenin kuyruğunun tekrar oluşumu bu kavramla ilişkilendirilemez.



  51. Günlük hayatımızda da çokça kullandığımız bitkiyi çeşitlendirmek için bitkilerin dal, yaprak gibi kısımları kullanılarak yeni bir bitki oluşturma yöntemine ................. denir?

    A) Yenileme                B) Mutasyon
    C) Vejetatif                  D) Adaptasyon

  52. Cevap: C Açıklama:Cevap: C) Vejetatif
    Açıklama: Vejetatif üretim, bitkilerin dal, yaprak veya kök gibi kısımlarından yeni bir bitki oluşturma yöntemidir ve günlük hayatta da yaygın olarak kullanılır.

  53. Bir tür içerisinde çeşitliliği sağlayan aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yenileme                 B) Mutasyon
    C) Mutant                     D) Adaptasyon

  54. Cevap: B Açıklama:Cevap: B)
    Açıklama: Mutasyonlar, bir tür içinde çeşitlilik yaratır, çünkü gen havuzuna yeni genetik materyal ekleyerek bireylerin özelliklerinden sorumlu olan genlerde değişikliklere neden olurlar.

Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




2024-2025 8.Sınıf Bilim Uygulamaları Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-10) Detayları

2024-2025 8.Sınıf Bilim Uygulamaları Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-10) 10 kere indirildi. Bu sınav Zor derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 27 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 10 Ekim 2021 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 2024-2025 8.Sınıf Bilim Uygulamaları Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-10) Testini Çöz tıklayın. 2024-2025 8.Sınıf Bilim Uygulamaları Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-10) yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

2024-2025 8.Sınıf Bilim Uygulamaları Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-10) sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test


2024-2025 8.Sınıf Bilim Uygulamaları Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-10) Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • Bilim Uygulanmaları
    1. Araştırma sorusuna/problemine uygun hipotezi tanımlar.
    2. Araştırmasını (bazen işbirliği içinde, bazen de bireysel) planlar ve planı uygular.
    3. Bilgi türleri arasındaki farkları açıklar. (Bilimsel bilgi, sanatsal bilgi, teknik bilgi ve gündelik bilgiye değinilir.)
    4. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik arasındaki ilişkiyi açıklar.
    5. Bilimde delillerin doğrudan veya dolaylı yollarla elde edildiğini açıklar.
    6. Bilimsel bilginin gelişiminin her aşamasında hayal gücü ve üretkenliğin öneminin farkına varır.
    7. Bilimsel teori ile bilimsel yasa arasındaki farkları açıklar. (Bilimsel yasanın olguları/olayları genel olarak betimlediği/açıkladığı, bilimsel teorinin ise bu yasayı/olguyu açıkladığına değinilir.)
    8. Disiplinler arası ilişkileri kullanır.
    9. Elde ettiği bilgiyi değerlendirerek rapor hazırlar ve sunar.
    10. Farklı toplum ve kültürlerin bilimsel bilginin gelişimine olan katkısını tartışır.
    11. Üç boyutlu model tasarlayarak yapar.

Ayrıca Ortaokul 8.sınıf bilim uygulamaları 1.dönem 1.yazılı soruları kromozom, dna yapısı, nükleotit kazanımlarını kapsamaktadır.

Dünya'nın hareketleri hakkında temel bilgileri anlamak ve doğru ifadeleri ayırt edebilme becerisi kazanmak.

Genetik terimleri anlamak ve DNA, gen, nükleotit ve kromozom gibi yapılar arasındaki ilişkiyi kavramak.

Genetik terimleri ve nükleotit yapılarını anlamak ve doğru ifadeleri ayırt edebilme becerisi kazanmak.

Öğrenciler, nükleotitleri oluşturan organik bazları tanıma ve ayırt etme becerisini kazanır. Biyolojide genetik bilgi taşıma süreçlerini anlamak için temel bileşenler olan organik bazları fark etme yeteneklerini geliştirirler.

Öğrenciler, DNA'nın temel yapısını ve içerdiği nükleotidlerin ne olduğunu anlama becerisini kazanır.

DNA'nın yapı taşlarını ve nükleotitlerin içeriğini anlamak, nükleotit ve organik baz kavramlarını doğru bir şekilde ilişkilendirebilmek.

Nükleotitlerin yapılarını anlamak ve temel bileşenlerini tanımlayabilmek.

Öğrenciler, DNA'nın temel yapı taşları olan nükleotitleri tanıma ve genlerin nükleotit dizilimlerinden oluştuğunu anlama becerisini kazanır.

Genlerin temel yapılarını ve işlevlerini anlamak, kalıtsal bilgilerin nasıl taşındığını ve karakterlerin nasıl belirlendiğini kavramak.

DNA'nın yapısı ve işlevi hakkında temel bilgileri anlamak ve doğru bilgileri ayırt edebilme becerisi kazanmak.

Öğrenciler, DNA'nın temel görevlerini ve kalıtım süreçlerini anlama becerisini kazanır. DNA'nın kalıtsal bilgilerin taşınmasında, saklanmasında ve hücrenin yönetimindeki önemli rollerini kavrarlar.

Öğrenciler, DNA'nın genetik bilgiyi kodlama ve kalıtsal özelliklerin aktarılmasındaki temel rolünü anlama becerisini kazanır.

Homolog ve haploit kavramlarını anlamak ve diploit ve haploit hücreleri ayırt edebilme becerisi kazanmak.

Öğrenciler, canlıların hücre çeşitliliğini, üreme ve vücut hücrelerinin kromozom sayısını ve kalıtım süreçlerini anlama becerisini kazanırlar.

Kromozomların yapısı ve organizmalar arasındaki kromozom sayısı farklılıklarını anlamak ve aynı türdeki bireylerin aynı kromozom sayısına sahip olduğunu bilmek.

Öğrenciler, kromozomların hücrelerdeki konumunu, kalıtsal bilgi taşıma işlevini ve canlı türlerine göre kromozom sayılarının değişkenliğini anlama becerisini kazanırlar.

Öğrenciler, DNA'nın moleküler yapısını ve bazların birbirleriyle olan bağlarını anlama becerisini kazanırlar.

DNA'nın yapı taşları olan nükleotitlerin birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğini anlamak ve Adenin ve Timin arasındaki bağlanmayı tanımlayabilmek.

DNA'nın yapısındaki temel bağ türlerini anlamak ve azotlu bazlar arasındaki hidrojen bağlarının önemini bilmek.

Öğrenciler, DNA'nın temel özelliklerini ve çift sarmal yapısını anlama becerisini kazanır. DNA'nın kalıtsal bilgilerin saklanması ve çoğalmasındaki önemini kavrarlar.

DNA'nın temel yapısını ve nükleotit bileşenlerini anlamak, azotlu bazları tanımlayabilmek.

Bu azotlu bazlar, DNA zincirlerinde farklı kombinasyonlarla bir araya gelerek genetik bilgiyi taşıyan genlerin oluşmasına katkı sağlarlar.

DNA'nın temel yapı birimi olan nükleotidi tanımlayabilmek ve DNA'nın önemini anlamak.

Öğrenciler, DNA'daki baz çiftleşmelerini ve Adenin (A) miktarının Timin (T) miktarıyla eşit olduğunu anlama becerisini kazanır. Aynı zamanda, DNA'nın temel yapısını ve nükleotitlerin rolünü kavrarlar.

Öğrenciler, kertenkelenin kuyruğunu yeniden oluşturma yeteneğini anlama becerisini kazanır ve bu olayı "yenileme" olarak adlandırdığını anlarlar.

Bitkilerin vejetatif üreme yöntemiyle nasıl çeşitlendirildiğini ve yeni bitkilerin nasıl oluşturulduğunu anlamak.

Adaptasyonun tür içinde çeşitlilik sağlamadaki rolünü anlamak ve canlıların çevreye uyum sürecini tanımlayabilmek.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

2024-2025 8.Sınıf Bilim Uygulamaları Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-10) sınavı 8.Sınıf kategorisinin Bilim Uygulamaları alt kategorisinin, 1 dönemine ait.

2024-2025 8.Sınıf Bilim Uygulamaları Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-10) Testi İstatistikleri

Bu sınav 84 kere çözüldü. Sınava kayıtlı tüm sorulara toplamda 921 kere doğru, 589 kere yanlış cevap verilmiş.

2024-2025 8.Sınıf Bilim Uygulamaları Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-10) Sınavını hangi formatta indirebilirim?

2024-2025 8.Sınıf Bilim Uygulamaları Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-10) sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 2024-2025 8.Sınıf Bilim Uygulamaları Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-10) sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

2024-2025 8.Sınıf Bilim Uygulamaları Dersi 1.Dönem 1.Yazılı Soruları (2021-10-10) sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 8.Sınıf Bilim Uygulamaları dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf

 Sınavı İndir (.docx)


Sınavı Beğendim (1)

 Yazdır

 Sınavlarıma Kaydet

8.Sınıf Bilim Uygulamaları Sınavı Hazırla
  8.Sınıf Bilim Uygulamaları Dersi Ünite Özetleri
  • Henüz ünite eklenmemiş