Bu yazıda, çevre sistemini oluşturan canlı ve cansız faktörler, doğal dengeyi bozan etkenler ve koruma yöntemleri ele alınmıştır.
Canlı varlıkların içinde yaşadıkları ve etkileşim içerisinde bulundukları biyolojik, fiziksel, sosyal, ekonomik ve kültürel ortama çevre adı verilir. Çevre, canlı varlıklar ile bu varlıkları etkileyebilecek her türlü cansız varlıklardan meydana gelmektedir. Canlı ve cansız çevre birbirini etkiler ve bir bütün oluşturur.
Canlı ve cansız varlıklar arasındaki dengeli düzen ve uyumdur. Canlıların yaşamı çeşitli dengeler üzerine kurulmuştur. Bu dengeler arasında canlıların çevresiyle oluşturduğu doğal denge oldukça önemlidir. Doğal dengenin korunması gereklidir. Çevreyi oluşturan ögelerden birinin olmaması bile canlı ve cansız varlıkların yok olması demektir.
Canlı ve cansız varlıklar arasındaki doğal dengeyi korumak için insan faaliyetlerinin çevreye zarar vermemesi gerekir.
İlginizi Çekebilecek Kaynaklar * [Doğal Dengeyi Korumak İçin Neler Yapabiliriz?](https://www.youtube.com/watch?v=Wj4_Mg5p-io) * [Doğal Denge ve İnsan Etkisi](https://www.cbd.int/doc/publications/cbd-ts-43-tr.pdf)Doğal denge, canlı ve cansız tüm varlıkların birbirleriyle uyum içinde yaşadığı bir düzendir. Doğal denge bozulduğunda canlılar arasındaki etkileşim ve işleyiş olumsuz yönde etkilenir.
Aşırı nüfus artışı, doğal kaynakların hızlı ve dengesiz bir şekilde kullanılmasına neden olur. Bu da doğal dengenin bozulmasına yol açar.
Doğal gübre kullanmak yerine suni (yapay) gübreler kullanılması, toprağın yapısını bozar ve bitkilerin gelişimini olumsuz yönde etkiler.
Gereksiz ve bilinçsiz kullanılan tarım ilaçları, toprakta ve bitkilerde zararlı kimyasal maddeler olarak birikir. Bu ilaçlar suya karışarak suyun kirlenmesine ve suda yaşayan canlılara zarar verir.
Kömür, petrol, doğal gaz gibi fosil yakıtların kalitesiz ve bilinçsiz kullanılması hava kirliliğine neden olur. Hava kirliliği, canlı sağlığını olumsuz yönde etkiler.
Ağaçların kesilmesi, orman yangınları ve bilinçsiz avlanma gibi faaliyetler ormanların tahribine yol açar. Ormanların tahribi, doğal dengenin bozulmasına ve birçok canlı türünün yok olmasına neden olur.
Evsel atıklar, kimyasal atıklar, nükleer atıklar, sanayi atıkları gibi atıklar çevre kirliliklerine yol açar. Çevre kirliliği, doğal dengenin bozulmasına ve birçok canlı türünün yok olmasına neden olur.
İnsanlar tarafından kullanılan parfüm, deodorant ve spreylerin gereksiz ve bilinçsiz bir şekilde kullanılması sonucu havaya zararlı gazlar salınır. Bu gazlar atmosfere zarar verir ve doğal dengeyi bozar.
Motorlu taşıtlar atmosfere büyük oranda karbonmonoksit (CO) gazı yayar. Bu gaz, atmosfere yayılarak hava kirliliğine sebep olur ve doğal dengeyi bozar.
Biyolojik, kimyasal ve nükleer silahlar gibi toplu ölümlere sebep olabilecek silahların kullanımı doğal dengenin bozulmasında oldukça etkilidir.
Teknolojik ürünlerin yaydığı elektromanyetik dalgalar insan sağlığını olumsuz yönde etkiler ve doğal dengeyi bozar.
Doğal dengeyi bozan faktörlerin farkında olarak bilinçli bir şekilde davranmak, doğal dengenin korunması için oldukça önemlidir. Herkes doğal dengeyi korumak için üzerine düşen görevi yapmalıdır.
Kaynaklar: * Doğal Dengeyi Bozan Faktörler * Çevre Etki Değerlendirmesi Değerlendirme KriterleriÇevre, canlı varlıkların, içinde yaşadıkları ve karşılıklı etkileşim içerisinde bulundukları ortama verilen addır. Canlı varlıklar ve bu varlıkları etkileyebilecek her türlü cansız varlık, çevreyi oluşturur. Çevre, canlı ve cansız çevre olmak üzere ikiye ayrılır.
Canlı ve cansız çevre birbirini etkiler ve bir bütündür. Bu bütüne doğal denge denir. Doğal denge bozulduğunda canlıların yaşamı tehlikeye girer.
Doğal dengeyi korumak, gelecekteki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için çok önemlidir. Hepimiz doğal dengeyi korumak için elimizden geleni yapmalıyız.
Ek Kaynaklar: Çevre ve Çevre Sistemi Çevre Eğitimi Dersi Öğretim Programı