Allah'a iman, peygamberlere inanç, ahiret ve kader gibi temel ilkelerin yanı sıra kelime-i şehadet ve namaz gibi ibadetler de önemlidir.
İslam'ın inanç esasları, Müslümanların inanması gereken temel ilkelerdir. Bu ilkeler, Allah'ın varlığına ve birliğine, peygamberlerine, kitaplarına, meleklerine, ahiret gününe, kader ve kazaya inanmayı kapsar.
Allah'a iman, İslam'ın inanç esaslarının temelidir. Allah'a iman edenler, O'nun varlığına, birliğine, eşi ve benzerinin olmamasına ve tüm evrenin yaratıcısı olduğuna inanırlar.
Meleklere iman, Allah'ın emriyle çeşitli görevleri yerine getiren, nurdan yaratılmış ve gözle görülmeyen varlıkların varlığına inanmaktır. Melekler, insanların korunmasını, dua etmelerini ve iyilik yapmalarını sağlarlar.
Kitaplara iman, Allah'ın insanları doğru yola iletmek için peygamberler aracılığıyla gönderdiği ilahi kitapların varlığına ve doğruluğuna inanmaktır. Bu kitaplar, insanlara iyi ve güzel olanı öğretir ve kötü ve yanlış davranışlardan sakındırır.
Peygamberlere iman, Allah'ın emir, yasak ve öğütlerini bildirmek için insanlar arasından seçtiği elçiler olduğuna inanmaktır. Peygamberler, Allah'tan aldıkları mesajı insanlara iletirler ve onları doğru yola yönlendirirler.
Ahirete iman, insanın ölümüyle başlayıp sonsuza kadar sürecek olan hayata inanmaktır. Ahirete iman edenler, yaptıkları iyi ve kötü davranışların karşılığını ahirette alacaklarını bilirler. Bu nedenle, dünyadaki zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmeye çalışırlar.
Kader ve kazaya iman, her şeyin Allah'ın bilgisi ve dilemesi ile gerçekleştiğine inanmaktır. Kader, Allah'ın her şeyi bir ölçüye göre yaratmasıdır. Kaza ise olayların bu ölçüye göre gerçekleşmesidir.
İslam'ın inanç esasları, Müslümanların hayatlarının temelini oluşturur. Bu ilkeler, Müslümanlara doğru yolu gösterir ve onları iyi ve güzel davranışlara teşvik eder.
İslam'ın şartları, Müslümanların inanmaları ve yapmaları gereken temel ibadetlerdir. Bunlar şunlardır:
Kelime-i Şehadet, "Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhû ve rasûluh" anlamına gelir. Yani, "Allah'tan başka tanrı yoktur ve Hz. Muhammed O'nun kulu ve elçisidir" demektir. Kelime-i Şehadet, Müslümanlığın ilk şartıdır.
Namaz, günde beş vakit kılınan bir ibadettir. Namaz kılmak, Müslümanların Allah'a (c.c.) olan ibadetlerini yerine getirmelerinin bir yoludur. Namaz kılan bir kimse, Allah'ı (c.c.) anar, O'na şükreder ve O'ndan yardım ister.
Zekât, zengin Müslümanların her yıl mallarının belirli bir kısmını ihtiyaç sahiplerine vermeleridir. Zekât vermek, Müslümanların birbirlerine yardım etmelerini ve toplumdaki ekonomik dengeleri sağlamalarını sağlar.
Oruç, ibadet niyetiyle tan yerinin ağarmasından güneşin batışına kadar yeme, içme ve orucu bozan her türlü davranıştan kişinin kendisini alıkoymasıdır. Oruç tutmak, Müslümanların sabrını ve iradesini güçlendirir.
Hac, yılın belirli günlerinde Mekke'de bulunan Kâbe'yi ve etrafındaki mübarek yerleri ibadet amacıyla ziyaret etmektir. Hac yapmak, Müslümanların Allah'a (c.c.) olan yakınlıklarını artırır ve Müslümanların birliğini ve kardeşliğini pekiştirir.
İslam'ın şartları, Müslümanların inanmaları ve yapmaları gereken temel ibadetlerdir. Bu ibadetler, Müslümanların Allah'a (c.c.) olan bağlılıklarını gösterir ve Müslümanların birbirlerine yardım etmelerini sağlar.
Kur’an-ı Kerim, İslam dininin temel kaynağıdır. Kur’an-ı Kerim’in kendine has bir düzeni vardır. Kur’an’ın iç düzenine ilişkin kavramlar ayet, sure ve cüzdür.
Kur’an-ı Kerim’in her bir cümlesine ayet denir. Ayetlerin uzunlukları ve ifade ettikleri anlamları genellikle birbirinden farklıdır. Ayetler, içlerinde ayet numaralarının yazılı olduğu küçük yuvarlak işaretlerle ayrılmıştır. Bu işaretlere durak denir. Ayetlerin Kur’an-ı Kerim’in neresinde yer alacağı, uzunluğu kısalığı ve durulacak yerler Hz. Muhammed (s.a.v.) tarafından belirlenmiştir.
Kur’an-ı Kerim’de başı ve sonu belli olan, farklı sayılarda ayet içeren bölümlere sure denir. Kur’an-ı Kerim’de toplam 114 sure vardır. Sureler besmele ile başlar ve uzunlukları birbirinden farklıdır. Kur’an-ı Kerim’deki surelerin her birinin özel bir ismi vardır. Sureler bu isimlerini; içinde geçen bir olay veya konudan, bir peygamber isminden, önemli kişi ve topluluk isimlerinden veya surede bahsedilen bir canlının isminden almışlardır.
Kur’an-ı Kerim’in yirmi sayfadan oluşan her bir bölümüne cüz denir. Kur’an-ı Kerim’de otuz cüz vardır. Her cüz, sayfa kenarında bulunan ve gül şeklinde olan bir işaretle birbirinden ayrılır. Şeklinden dolayı bu işaretlere cüz gülü denir. Kur’an-ı Kerim’in cüzlere ayrılmış olması okuyanlar için kolaylık sağlar. Bu sayede hafızlar ezberlerini daha rahat yaparlar. Ayrıca Kur’an-ı Kerim’in hatmedilmesi de kolaylaşır.
Kur’an-ı Kerim, Müslümanların kutsal kitabı olup İslam dininin temel kaynağıdır. Kur’an-ı Kerim, ayet, sure ve cüz kavramlarıyla iç düzenine ve yapılanmasına sahiptir. Kur’an’da yer alan 114 surenin birincisini Fatiha, sonuncusunu ise Nas suresidir. Ayrıca Kur’an-ı Kerim’ de kısa sureler için Kevser suresi en kısa, uzun sureler için ise Bakara Suresi en uzun sure olarak bilinmektedir.
YouTube Videosu: Kur’an-ı Kerim’in İç Düzeni Diğer Kaynaklar: * [Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an-ı Kerim Meali](https://kuran.diyanet.gov.tr/) * [TDV İslam Ansiklopedisi](https://islamansiklopedisi.org.tr/)