Besmele, selam ve Allah'a şükür gibi ifadeler, inancımızın ve değerlerimizin bir yansımasıdır.
Günlük konuşmalarda kullandığımız kelime ve ifadelerin bazılarının kaynağı dindir. Bu ifadeler dilimize ve kültürümüze yerleşmiş, hayatımızın ayrılmaz parçası olmuşlardır. Besmele, Allah’a şükür, maşallah, estağfirullah, sübhanallah, Allah bereket versin gibi ifadeler bunlardan bazılarıdır.
Çevremizdeki varlıkları ve olayları tanımak ve bilmek için sorular sorar, aldığımız cevaplarla yeni bilgiler ediniriz. Konuşmaya başladığımız dönemden itibaren etrafımızdaki eşyaların, kavramların ve varlıkların ne olduğunu merak eder, çevremizdeki insanlara sorular sorarız. Bu dönemde, nasıl dünyaya geldiğimizi, anne ve babamızın nasıl var olduğunu öğrenmeye çalışırız. Hayvanların, bitkilerin çevremizdeki diğer varlıkların yaratılışını düşünürüz. Bütün bunların kendi başına var olamayacağını, her şeyi yaratan Yüce bir varlığın olması gerektiğini kavrarız. Bu yüce varlık Allah’tır (c.c.).* O’nun yüceliğine olan inancımızdan dolayı konuşmalarımızda, Allah şifa versin, Allah rahmet eylesin, Allah yardımcın olsun gibi çeşitli ifadeler kullanırız. Allah (c.c.), evreni ve evrendeki her şeyi yok iken yaratan, idare edip yöneten, yarattıklarını koruyup gözetendir. Yüce Allah kendisini doğru tanımamız ve bilmemiz için insanlar arasından bazılarını seçer. Seçilen bu insanlara peygamber denir. Peygamberler Allah’tan (c.c.) aldıkları mesajları biz insanlara ulaştırır. Allah’ın (c.c.) Rab, Rahman, Rahim, Aziz, Rezzak gibi isimlerinin olduğunu peygamberlerin bizlere verdiği bilgilerden öğreniriz. Bu isimler yoluyla Yüce Allah’ı daha iyi tanır ve biliriz.
Din, akıl sahiplerini kendi istek ve hür iradeleri ile hayırlı olan şeylere sevk eden ilahî kurallardır. Bu kurallar davranışlarımızı etkilediği gibi dilimizi de etkiler. Günlük konuşma dilimizde kaynağını dinden alan birçok ifade vardır. Bunlara dinî ifadeler denir.
İslam dini, emir ve tavsiyeleriyle hayatımızı şekillendirir. Söz ve davranışlarımızın bu emir ve tavsiyelere uygun olmasını ister. Günlük hayatımızdaki basit işlerimizin bile Allah’ın (c.c.) izniyle ve adıyla gerçekleştiğini bize hatırlatır. Bunun için bir işe başlarken besmele çekerek Allah’ın (c.c.) adını anmış oluruz. “Eûzübillâhimineşşeytânirracîm, Bismillâhirrahmânirrahîm” ifadesine eûzü besmele denir. Bazen kısaca “Bismillah” bazen de uzun hali ile “Eûzübillâhimineşşeytânirracîm, Bismillâhirrahmânirrahîm” ifadesini kullanırız. Besmele ile işlerimize başlamak; işlerimizin güzel ve bereketli sonuçlanmasını Allah’tan (c.c.) istemektir. Besmele çektiğimizde Allah’ın (c.c.) işlerimizi kolaylaştıracağına inanırız. Besmele çekmekteki temel amaç, Allah’ın (c.c.) adını anarak işe başlayıp O’na kulluk görevini yerine getirmektir. Bu yüzden bir şey yer içerken, evden çıkarken, derse başlarken, yatağımıza yatarken, sabah kalkarken besmele çekeriz.
Selam; barış, esenlik, huzur, emniyet ve güven gibi anlamlara gelir. “Selam” ile “İslam” aynı kökten türeyen iki kelimedir. İslam dini, insanların birbirine güvenmesini ve barış içinde yaşamasını ister. İnsanların birbirlerine selam vermesine selamlaşma denir. Selamlaşma, insanlar arasında sevgi ve dostluğun artmasını sağlar. Selamlaşma ile insanların birbirine güvenmesinin temeli atılır, sevgi ve saygıya dayalı ilişki gelişir.
Selamlaşmanın en güzel şekli Selamün Aleyküm’dür. Selamün Aleyküm, “Allah’ın selameti, esenliği, güvenliği senin üzerine olsun” anlamına gelir. Selamün Aleyküm derken, selam verdiğimiz kişinin selamette, esenlikte ve güvende olmasını dileriz. Selamün Aleyküm’e verilecek en güzel cevap ise “Ve aleykümüsselam”dır. “Ve aleykümüsselam”, “Allah’ın selameti, esenliği, güvenliği senin de üzerine olsun” anlamına gelir. Ve aleykümüsselam derken, selam verenin de selamette, esenlikte ve güvende olmasını dileriz.
Günlük hayatımızda kullandığımız dini ifadeler, inancımızı ve ibadetlerimizi ifade etmemizi sağlar. Selamlaşmak, dua etmek, şükretmek ve Allah'tan af dilemek gibi birçok dini ifade vardır.
Selamlaşma, Müslümanların birbirlerine dua ederek merhaba demeleridir. Selamün Aleyküm, "barış sizin üzerinize olsun" anlamına gelir ve Ve Aleyküm Selam, "barış sizin de üzerinize olsun" anlamına gelir.
Teşekkür etme, birine yaptığı iyilik veya yardım için minnettarlığımızı ifade etmemizdir. "Teşekkür ederim" veya "Allah razı olsun" gibi ifadeler kullanırız.
Şükretme, Allah'ın bize verdiği nimetler için minnettarlığımızı ifade etmemizdir. "Elhamdülillah" veya "Hamdolsun" gibi ifadeler kullanırız.
Dua etme, Allah'tan bir şey istememiz veya O'na yalvarmamızdır. "Allah'ım yardım et" veya "Rabbim şifa ver" gibi ifadeler kullanırız.
Estağfirullah, Allah'tan af dilememizdir. "Allah'ım beni bağışla" veya "Estağfirullah el-azim" gibi ifadeler kullanırız.
Sübhanallah, Allah'ın yüceliğini ve kusursuzluğunu ifade etmemizdir. "Allah'ım ne kadar yücesin" veya "Sübhanallah ve bihamdihi" gibi ifadeler kullanırız.
Dini ifadeler, inancımızı ve ibadetlerimizi ifade etmemizi sağlayan önemli birer araçtır. Bu ifadeleri günlük hayatımızda kullanarak, Allah'a yakınlığımızı artırabilir ve ibadetlerimizi daha anlamlı hale getirebiliriz.
Hayatımızdaki iyi söz ve davranışlarımızın Allah (c.c.) katında bir değeri var. Allah'ın (c.c.) rızasını ve sevgisini kazandıracak güzel söz ve davranışlarımız için Allah'ın (c.c.) verdiği karşılığa sevap denir. Sevabın karşıtı günahtır. Günah, dinin emri ve yanaklarına aykırı olarak yapılan ve bazu durumlarda cezayı gerektiren söz ve davranışlar.
Anne ve babamıza iyi davranmak, fakir ve yoksullara iyilikte bulunmak, Allah'ın emirlere uyup yaşaklarından kaçınmak sevab olan şeyleri yapmaktadır.
Hayvanlara kötü davranmak, çevreyi kirletmek, insanları rahatısız edecek davranışlarda bulunmak günah olan şeye örnektir.
İnsanlar hayatında sevap ve gunah olarak yaptıkları hareketlerin karşılığını mutlaka bir gün görecektir. Allah (c.c.) sevapları ile cenneti, günahları ile cezava karşılık vererek adaleti sağlıcaktır.
Youtube'da Sevap ve Günah İle İlgili VideoGünlük hayatımızda kullandığımız birçok dinî ifade vardır. Bu ifadeler Yüce Allah'a olan bağlılığımızı ve O'nunla olan ilişkimizi gösterir. Ayrıca bu ifadeler insan arasındaki ilişkileri güzelleştirir ve sevgiyi artırır.
İnşallah, gelecekte yapacağımız işler için Allah'ın (c.c.) izniyle kolaylıkla olsun diye kullandığımız bir ifadedir. Bir iş için inşallah dediğimizde o işi yapmak için gayret göstermek gerekir. Yoksa inşallah dedikten sonra yapmamak, verilen sözü tutmamak anlamına gelir.
Maşallah, bir olay veya durumla karşılaştığımızda, şaşkınlık veya sevinç hallerimizde Allah'ın (c.c.) istediği olur anlamında kullandığımız bir ifadedir.
Günlük konuşmalarımızda kullandığımız dilek ve dua ifadeleri, Yüce Allah'a olan bağlılığımızı hayatımızın her anında ifade etmemizi sağlar. Ayrıca bu ifadeler insanlar arasındaki ilişkileri güzelleştirir ve sevgiyi artırır.
Günlük hayatımızda kullandığımız dinî ifadeler, Yüce Allah'a olan bağlılığımızı ve O'nunla olan ilişkimizi gösterir. Ayrıca bu ifadeler insan arasındaki ilişkileri güzelleştirir ve sevgiyi artırır.