12.Sınıf Temel Dinî Bilgiler Dersi Günlük Plan - 23. Hafta
12.sınıf Temel Dinî Bilgiler dersi 23. Hafta
günlük planı indir 23. HAFTA
: Zekâtla İlgili Hükümler
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
12.SINIF Temel Dinî Bilgiler DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: Temel Dinî Bilgiler
Sınıf: 12.Sınıf
Hafta: 23. Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: Oruç ve Zekat
Alt Öğrenme Alanı-Konu: Zekâtla İlgili Hükümler
Süre: 2 saat
BÖLÜM II
Kazanımlar: Öğrencilerin zekâtın Kur'an ve Sünnet'teki hükümlerini öğrenmelerini sağlamak. Zekâtın farz oluş şartlarını ve miktarını açıklamak. Zekâta tabi malları ve tahakkuk zamanlarını belirtmek. Şafi mezhebine göre zekâtla ilgili görüşleri aktarmak.
Öğretim Yöntemleri: Anlatım Soru-Cevap Aktif Gösterim Uygulama Grup Çalışması
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Kur'an-ı Kerim Hadis kitapları Tahta veya akıllı tahta Marker veya kalem Ders kitabı
Öğrenme Öğretme Süreci:
1. Giriş: Öğrencilere zekâtın önemi ve İslam'daki yeri anlatılır. 2. Zekâtın Farz Oluş Şartları: Zekâtın farz olması için gerekli şartlar (müslüman olmak, akıllı olmak, ergen olmak, hür olmak, nisap miktarına sahip olmak) açıklanır. 3. Zekâtın Miktarı: Farklı mal türleri (altın, gümüş, ticaret malları, hayvanlar, zirai ürünler) için zekât miktarları belirtilir. 4. Zekâta Tabi Mallar: Zekâta tabi olan mallar (altın, gümüş, nakit para, ticaret malları, hayvanlar, zirai ürünler) açıklanır. 5. Zekâtın Tahakkuk Zamanı: Zekâtın hangi durumlarda ve ne zaman tahakkuk ettiği (malın nisap miktarına ulaşması, malın bir yıl mülkiyetinde bulunması) belirtilir. 6. Zekâtın Şafi Mezhebine Göre Hükümleri: Şafi mezhebinin zekâtla ilgili görüşleri (ateş ve savaş aletlerinden zekât alınması, zekâtın fakirlerin yanı sıra borçlulara ve yolculara da verilebilmesi) aktarılır. 7. Zekâtın Önemi: Zekâtın fakirlere yardım, sosyal adaletin sağlanması ve Allah'a yakınlık anlamındaki önemi vurgulanır. 8. Zekâtın Modern Hayatımızdaki Uygulaması: Günümüz şartlarında zekâtın nasıl uygulanabileceği (çalışma maaşından, banka hesaplarındaki paralardan, hisse senetlerinden zekât verilmesi) örneklerle açıklanır.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilere zekâtla ilgili sorular sorulur. Öğrencilerden zekâtın farz oluş şartları, miktarı, zekâta tabi mallar ve tahakkuk zamanları ile ilgili kısa bir özet hazırlamaları istenir. Öğrenciler, zekâtın modern hayatımızdaki uygulamasıyla ilgili bir rol yapma oyunu veya kısa bir drama hazırlarlar.
..................... Temel Dinî Bilgiler Öğretmeni