6.Sınıf Çevre Eğitimi 2.Dönem 1.Yazılı - Klasik

6.Sınıf Çevre Eğitimi 2.Dönem 1.Yazılı - Klasik sınavı 6.Sınıf kategorisinin Çevre Eğitimi alt kategorisinin, 2 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 15 sorudan oluşmaktadır.



 6.Sınıf Çevre Eğitimi 2.Dönem 1.Yazılı - Klasik CEVAPLARI

  1. Ozon tabakasında incelme nedenleri nelerdir?






  2. Cevap: Saç spreyleri, deodorantlar, parfümler, araçların egzoz dumanları, bacalardan çıkan gazlar. Açıklama:

    Ozon tabakasındaki incelmeye neden olan faktörler arasında insan kaynaklı faaliyetler yer almaktadır. Özellikle saç spreyleri, deodorantlar, parfümler gibi aerosollerde bulunan kimyasallar ozon tabakasına zarar vermektedir. Ayrıca, araçların egzoz dumanları ve bacalardan çıkan gazlar da ozon tabakasının incelmesine neden olmaktadır.



  3. Küresel ısınmanın sonuçları nelerdir?






  4. Cevap: İklim değişiklikleri, buzulların erimesidir. Açıklama:

    Küresel ısınmanın en önemli sonuçlarından biri iklim değişiklikleridir. Küresel ısınma nedeniyle sıcaklıklar artmakta ve bu da iklim değişikliklerine yol açmaktadır. Ayrıca, küresel ısınma nedeniyle buzullar erimektedir. Bu durum deniz seviyesinin yükselmesine ve kıyı bölgelerinde yaşayan insanların yerinden olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır.



  5. Su kirliliğini önlemek için neler yapılabilir?






  6. Cevap: Tarım ilaçlarının ve yapay gübrelerin sulara karışması engellenmelidir. Fabrika ve sanayi atıklarının temizlenmesi için arıtma tesisleri kurulmalıdır. Kanalizasyon suları arıtılmadan sulara bırakılmamalıdır. Açıklama:

    Su kirliliğini önlemek için, tarım ilaçlarının ve yapay gübrelerin sulara karışması engellenmeli, fabrika ve sanayi atıklarının temizlenmesi için arıtma tesisleri kurulmalı ve kanalizasyon suları arıtılmadan sulara bırakılmamalıdır.



  7. Çevre kirliliği nedir? Açıklayınız.






  8. Cevap: Çevre kirliliği; hava, su, toprak, gürültü ve ışık gibi çevre bileşenlerinin, insan ve diğer canlılar üzerinde olumsuz etkiler yaratan maddelerle kirletilmesidir. Açıklama:

    Çevre kirliliği, doğal kaynakların kirlenmesi ve bozulması anlamına gelir. Çevre kirliliğinin başlıca nedenleri sanayileşme, kentleşme ve nüfus artışı gibi faktörlerdir.



  9. Ekolojik ayak izi kavramı nedir? Açıklayınız.






  10. Cevap: Ekolojik ayak izi, belirli bir nüfusun doğaya yükünü hesaplamak için oluşturulmuş olan bir yöntemdir. Bir diğer ifade ile Ekolojik Ayak İzi, insanların kullandığı yenilenebilir kaynakları sağlayabilmek için gereken, biyolojik olarak verimli toprak ve suyun bulunduğu alanı hesaplar. Açıklama:

    Ekolojik ayak izi, bir kişinin ortalama ortalama serbest kalmış karbon miktarı, bırakılan atık, tüketilen su, gıda üretimi için kullanılan arazi miktarı gibi, doğal kaynakların ne kadar kullanıldığını gösteren rakamlara ulaşılır. Bu şekilde, günlük hayattaki yiyecek, içecek, barınma, ulaşım harcamaları ve oluşan atıkların miktarıyla orantılıdır.



  11. Ekolojik ayak izinin hesaplanmasında temel alınan ölçütler nelerdir? Üç temel ölçütü açıklayınız.






  12. Cevap: Ekolojik ayak izinin hesaplanmasında temel alınan ölçütler; 1. Serbest kalmış karbon miktarı 2. Bırakılan atık miktarı 3. Tüketilen su miktarı Açıklama:

    Ekolojik ayak izi, bir kişinin ortalama serbest kalmış karbon miktarı, bırakılan atık, tüketilen su, gıda üretimi için kullanılan arazi miktarı gibi, doğal kaynakların ne kadar kullanıldığını gösteren rakamlara ulaşılır.



  13. Ekolojik Ayak İzi Hesaplanırken Hangi Kriterler Göz Önünde Bulundurulur? Üç Tane Örnek Veriniz.






  14. Cevap: - Solunum için gerekli olan hava. - Temiz su. - Gıda. Açıklama:

    Ekolojik Ayak İzi hesaplanırken, bir kişinin veya toplumun tüketim alışkanlıklarının çevre üzerindeki etkisi dikkate alınır. Bu etkiyi belirlemek için, solunum için gerekli olan hava, temiz su, gıda, ısınma-soğutma, hareket edebilmek için ihtiyaç duyulan enerji, tüketilen ağaç ürünleri, yaşam alanlarının kurulması için tüketilen kaynaklar ve tüketim sonucunda oluşan atıklar gibi kriterler göz önünde bulundurulur.



  15. Rüzgâr enerjisi nasıl elde edilir?






  16. Cevap: Rüzgâr enerjisi, rüzgârın hareket enerjisinden yararlanılarak yapılan rüzgâr jeneratörleri ile elektrik enerjisi üretilir. Açıklama:

    Rüzgâr enerjisi, temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Fosil yakıtların aksine, rüzgâr enerjisi kullanımı sera gazı emisyonlarına neden olmaz ve çevreye zarar vermez.



  17. Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı için yapılabilecek üç örnek uygulama nedir?






  18. Cevap: 1. Enerji tasarrufu yapmak 2. Su tasarrufu yapmak 3. Geri dönüşümlü malzemeler kullanmak Açıklama:

    Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı için yapılabilecek birçok uygulama vardır. Bunlardan bazıları şunlardır: enerji tasarrufu yapmak, su tasarrufu yapmak, geri dönüşümlü malzemeler kullanmak, organik tarım yapmak, ormanları korumak ve doğal alanları korumak.



  19. Geri dönüşüm nedir?






  20. Cevap: Atık malzemelerin tekrar kullanılabilir hale getirilmesi. Açıklama:

    Geri dönüşüm, atık malzemelerin tekrar kullanılabilir hale getirilmesi işlemidir. Geri dönüştürülmüş malzemeler, yeni ürünlerin üretiminde kullanılabilir. Bu sayede, doğal kaynakların kullanımı azaltılır ve çevre kirliliği önlenir.



  21. Yaşam döngüsü analizi nedir ve nasıl yapılır?






  22. Cevap: Yaşam döngüsü analizi, bir ürünün ham madde elde edilmesinden başlayarak, üretim, dağıtım, kullanım ve atıkların bertaraf edilmesine kadar geçen süreçte çevre üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesidir. Açıklama:

    Yaşam döngüsü analizi, bir ürünün çevresel etkisini belirlemek için kullanılan bir yöntemdir. Bu analiz, ürünün ham maddelerinin elde edilmesinden başlayarak, üretim, dağıtım, kullanım ve atıkların bertaraf edilmesine kadar geçen süreçte çevre üzerindeki etkileri değerlendirir.



  23. Doğal dengeyi bozan faktörler nelerdir? Üç örnek veriniz.






  24. Cevap: - Doğal kaynakların aşırı kullanımı - Kirlilik - İklim değişikliği Açıklama:

    Doğal dengeyi bozan birçok faktör vardır. Bunlardan bazıları şunlardır: doğal kaynakların aşırı kullanımı, hava, su ve toprak kirliliği, iklim değişikliği, ormanların tahribi, sulak alanların kurutulması ve canlı türlerinin yok olması.



  25. Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanlara D yanlış olanlara Y koyunuz.

    1. Madde döngüsü, canlı ve cansız faktörler arasında maddelerin sürekli dolaşımıdır. (.....)
    2. Madde döngüsü çevrimler, küçük döngüler ve büyük döngüler olmak üzere 3 ayrı sınıfa ayrılır. (.....)
    3. Canlı ve cansız faktörler arasında dolaşım sağlayan madde döngüsünde en önemli maddeler arasında, su, karbon, oksijen, azot, fosfor ve kükürt bulunur. (.....)
    4. Atmosfere salınan karbondioksit (CO2 ) gazı, kullanılabilir ve içilebilir su kaynakları için bir tehdit oluşturmaktadır. (.....)
    5. Fotosentez yapan üretici canlılar, atmosferdeki oksijeni kullanıp karbondioksiti solur. (.....)
    6. Doğal denge, canlı ve cansız varlıkların uyumlu bir şekilde bir arada yaşamalarıdır. (.....)
    7. Karbon döngüsü, karbonun canlılar ve cansız çevre arasında sürekli olarak dolaşımıdır. (.....)
    8. Azot döngüsü, canlıların azot ihtiyacını karşılamaları ve bitkilere besin sağlamasıyla sağlanır. (.....)
    9. Oksijen döngüsü, canlıların oksijen ihtiyacını karşılamaları ve atmosferdeki oksijen miktarının dengelenmesiyle sağlanır. (.....)
    10. Fosfor döngüsü, fosfatların topraktaki bitkiler tarafından absorbe edilmesi ve daha sonra canlılar tarafından yeniden kullanılmasıyla sağlanır. (.....)

  26. Cevap: 1.D 2.Y 3.D 4.Y 5.Y 6.D 7.D 8.D 9.D 10.D Açıklama:

    1. Madde döngüsü canlı ve cansız faktörler arasında gerçekleşen bir süreçtir. 2. Madde döngüsü çevrimler, küçük döngüler ve büyük döngüler olmak üzere 2 ayrı sınıfa ayrılır. 3. Canlı ve cansız faktörler arasında dolaşım sağlayan madde döngüsünde en önemli maddeler arasında, su, karbon, oksijen, azot, fosfor ve kükürt bulunur. 4. Atmosfere salınan karbondioksit (CO2 ) gazı, sera etkisi yaparak küresel ısınmaya sebep olmaktadır. 5. Fotosentez yapan üretici canlılar, atmosferdeki karbondioksiti kullanıp oksijeni solur. 6. Doğal denge, canlı ve cansız varlıkların uyumlu bir şekilde bir arada yaşamalarıdır. 7. Karbon döngüsü, karbonun canlılar ve cansız çevre arasında sürekli olarak dolaşımıdır. 8. Azot döngüsü, canlıların azot ihtiyacını karşılamaları ve bitkilere besin sağlamasıyla sağlanır. 9. Oksijen döngüsü, canlıların oksijen ihtiyacını karşılamaları ve atmosferdeki oksijen miktarının dengelenmesiyle sağlanır. 10. Fosfor döngüsü, fosfatların topraktaki bitkiler tarafından absorbe edilmesi ve daha sonra canlılar tarafından yeniden kullanılmasıyla sağlanır.



  27. Aşağıdaki cümleleri tamamlayınız.

    1. Yenilenebilir enerji kaynakları.....
    2. Sürdürülebilir enerji....
    3. Fosil yakıtlar....
    4. Yenilenebilir enerji....
    5. Jeotermal enerji.....
    6. Biyokütle enerjisi....
    7. Hidroelektrik enerjisi.....
    8. Rüzgâr enerjisi.....
    9. Güneş enerjisi ....
    10. Deniz dalgalarının enerjisi

  28. Cevap: a. enerji ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olan kaynakları tehlikeye atmadan üretilen enerji, b. dünyadaki hayatın temeli de yine güneş enerjisine dayanır. c. fosil yakıtlar yakıldığında atmosfere yayılan karbondioksit, kükürtdioksit, azot oksit, toz ve kurum yakın çevreyi kirletip ölümlere yol açarken karbondioksit ve benzeri sera gazları küresel iklim değişikliğine yol açmakta ve tüm dünya ülkelerinde yaşamı tehdit etmektedir. ç. doğal süreçlerle ortaya çıktığından çevre üzerinde yarattığı etkiler önemsiz bir seviyede kalmaktadır. d. yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, kimyasallar içeren sıcak su ve buharı farklı alanlarda kullanılmaktadır. e. her türlü organik atıktan, orman ve orman ürünleri atıklarından, tarımsal ürün ve atıklarından, hayvansal ve bitkisel atıklardan elde edilebilir. f. akan suyun gücü kullanılır. Suyun akış gücü, bir akarsudan elde edilecek enerji miktarını belirler. Bu enerji su kanalları vasıtasıyla türbinlere iletilir. g. rüzgârın hareket enerjisinden yararlanılarak yapılan rüzgâr jeneratörleri ile elektrik enerjisi üretilmektedir. ğ. tüm enerjilerin kaynağıdır. h. deniz dalgalarının hareketini kullanarak elde edilen enerjiye denir. Açıklama:

    Yenilenebilir enerji kaynakları yenilenemez enerji kaynaklarına dönüşmeyip sürekli kullanılabilmekte olan enerji kaynaklarıdır. Güneş, rüzgâr, su ve jeotermal enerji yenilenebilir enerji kaynaklarına örnek verilebilir.



  29. Verilen kavramları eşleştirin.

    1. Madde döngüsü
    2. Yaşam döngüsü analizi
    3. Geri dönüşüm
    4. Doğal denge
    5. Küresel ısınma
    6. Atık
    7. Tüketim
    Eşleştirmeler:
    a. Bir ürünün tüm yaşam döngülerini kapsayan analiz çalışmalarıdır.
    b. Tüketim maddelerinin çevresel etkilerinin ortaya çıkarılması için yapılan analizlerdir.
    c. Doğada var olan tüm maddelerin bir döngü içerisinde durmadan değişmesi ve dönüşmesidir.
    d. İnsan faaliyetlerinin döngüsel olmaması sonucu doğal dengenin düzeninin bozulmasıdır.
    e. Atmosfere yükselen su buharının tekrar yeryüzüne inerek yer altı ve yer üstü sularına ulaşmasıdır.
    f. Üretim, dağıtım, tüketici tarafından ürünün kullanılması ve kullanım sonrası ortaya çıkan atıkların ayıklanma süreçlerinden oluşan döngüdür.
    g. Kullandığımız ürünlerin kullanım ömrü tamamlandıktan sonra tekrar tekrar kullanıma kazandırılma sürecidir.

  30. Cevap: 1. e 2. a 3. g 4. c 5. d 6. f 7. b Açıklama:

    * Madde döngüsü, doğada var olan tüm maddelerin bir döngü içerisinde durmadan değişmesi ve dönüşmesidir. * Yaşam döngüsü analizi, bir ürünün tüm yaşam döngülerini kapsayan analiz çalışmalarıdır. * Geri dönüşüm, kullandığımız ürünlerin kullanım ömrü tamamlandıktan sonra tekrar tekrar kullanıma kazandırılma sürecidir. * Doğal denge, insan faaliyetlerinin döngüsel olmaması sonucu doğal dengenin düzeninin bozulmasıdır. * Küresel ısınma, atmosferdeki karbondioksit gazının artması sonucu Dünya'nın ortalama sıcaklığının yükselmesidir. * Atık, üretim, tüketim veya diğer faaliyetler sonucu oluşan ve çevreye verilen zararlı maddelerdir. * Tüketim, insanların ihtiyaçlarını karşılamak için mal ve hizmet kullanmasıdır.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:



   fatoş yılmaz
25 Mart 2024

TEŞEKKÜRLER


6.Sınıf Çevre Eğitimi 2.Dönem 1.Yazılı - Klasik Detayları

6.Sınıf Çevre Eğitimi 2.Dönem 1.Yazılı - Klasik 26 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 15 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 14 Şubat 2024 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 3 kullanıcı beğenmiş. 6.Sınıf Çevre Eğitimi 2.Dönem 1.Yazılı - Klasik yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

6.Sınıf Çevre Eğitimi 2.Dönem 1.Yazılı - Klasik sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Klasik
  • Doğru-Yanlış
  • Boşluk Doldurma
  • Eşleştirme


6.Sınıf Çevre Eğitimi 2.Dönem 1.Yazılı - Klasik Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • Kaynakların Sınırlılığı ve Ekolojik Ayak İzi
    1. Çevre dostu tüketim maddelerini (gıda, kırtasiye ürünleri, oyuncak, giyecek, temizlik malzemeleri, kişisel bakım ürünleri vb.) kullanmaya özen gösterir.
    2. Doğal kaynak tüketiminin dünyanın insan yaşamını destekleme kapasitesini azaltmadan nasıl yapılabileceğini tartışır.
    3. Dünyadaki kaynakların sınırlı olduğunu bilerek kaynakları tasarruflu kullanır.
    4. Ekolojik ayak izini açıklar.
    5. Kendi ekolojik ayak izini hesaplayarak doğal kaynak tüketimine etkisini yorumlar.
    6. Nüfusun, üretim ve tüketim faaliyetlerinin çevre sorunlarının ortaya çıkmasına etkisini açıklar.
    7. Sürdürülebilir doğal kaynak kullanımının sürdürülebilir kalkınmaya etkisini irdeler.

Ayrıca 6.sınıf çevre eğitimi 2.dönem 1.yazılı, klasik türde müfredata uygun olarak hazırlanmıştır

Öğrenciler, ozon tabakasında incelmeye neden olan faktörleri öğrenmiş olur.

Öğrenciler, küresel ısınmanın sonuçlarını öğrenmiş olur.

Öğrenciler, su kirliliğini önlemek için yapılması gerekenleri öğrenmiş olurlar.

Çevre kirliliği ve nedenleri hakkında bilgi sahibi olundu.

Ekolojik ayak izi kavramını öğrenen öğrencilerin dönüştürülen faaliyetlerin çevreye olan olumlu etkilerini, öğrenildiği iş ve yaşam alanlarında uygulayabilmeleridir.

Ekolojik ayak izinin hesaplanmasında temel alınan ölçütleri öğrenen öğrenciler, günlük hayattaki faaliyetlerinin çevreye olan etkisini değerlendirebilirler ve bu etkiyi azaltmak için önlemler alabilirler.

Öğrenciler, Ekolojik Ayak İzi'nin hesaplanırken hangi kriterlerin göz önünde bulundurulduğunu anlayacak ve günlük yaşamlarında bu kriterleri dikkate alabileceklerdir. Güneş enerjisinin kullanıldığı alanlar nelerdir? Cevap: Güneş enerjisi, konut, endüstri ve özel alanlarda sıcak su ihtiyacının karşılanması, ısıtma, kurutma ve tuzlu sudan tatlı su elde edilmesi gibi alanlarda kullanılır. Açıklama: Güneş enerjisi, temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Fosil yakıtların aksine, güneş enerjisi kullanımı sera gazı emisyonlarına neden olmaz ve çevreye zarar vermez. Kazanım: Öğrenciler, güneş enerjisinin kullanım alanları hakkında bilgi edinirler.

Öğrenciler, rüzgâr enerjisinin nasıl elde edildiği hakkında bilgi edinirler.

Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı için yapılabilecek uygulamaları öğrenme.

Geri dönüşüm kavramını ve önemini anlama.

Öğrenciler, yaşam döngüsü analizinin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını anlarlar.

Öğrenciler, doğal dengeyi bozan faktörleri ve bunların olumsuz etkilerini anlayabilirler.

- Öğrenciler, madde döngüsünün önemini ve çevre üzerindeki etkilerini kavramış olurlar. - Öğrenciler, madde döngüsünün canlı ve cansız varlıklar arasındaki etkileşimi anlarlar. - Öğrenciler, doğal dengeyi korumanın önemini ve günlük yaşamlarında alabilecekleri önlemleri öğrenirler. - Öğrenciler, karbon döngüsünün sera etkisi ve küresel ısınma üzerindeki etkileri hakkında bilgi sahibi olurlar. - Öğrenciler, azot döngüsünün canlıların azot ihtiyacını karşılamaları ve bitkilere besin sağlamasıyla sağlandığını öğrenirler. - Öğrenciler, oksijen döngüsünün canlıların oksijen ihtiyacını karşılamaları ve atmosferdeki oksijen miktarının dengelenmesiyle sağlandığını öğrenirler. - Öğrenciler, fosfor döngüsünün fosfatların topraktaki bitkiler tarafından absorbe edilmesi ve daha sonra canlılar tarafından yeniden kullanılmasıyla sağlandığını öğrenirler.

Yenilenebilir enerji kaynakları, sürdürülebilir enerji, fosil yakıtlar, biyokütle enerjisi, hidroelektrik enerjisi, jeotermal enerji ve rüzgâr enerjisi kavramlarını öğrenir.

Öğrenciler, madde döngüsü, yaşam döngüsü analizi, geri dönüşüm, doğal denge, küresel ısınma, atık ve tüketim kavramlarını ayırt edebileceklerdir.Hata oluştu: Internal Server Error

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

6.Sınıf Çevre Eğitimi 2.Dönem 1.Yazılı - Klasik sınavı 6.Sınıf kategorisinin Çevre Eğitimi alt kategorisinin, 2 dönemine ait.

6.Sınıf Çevre Eğitimi 2.Dönem 1.Yazılı - Klasik Sınavını hangi formatta indirebilirim?

6.Sınıf Çevre Eğitimi 2.Dönem 1.Yazılı - Klasik sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 6.Sınıf Çevre Eğitimi 2.Dönem 1.Yazılı - Klasik sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

6.Sınıf Çevre Eğitimi 2.Dönem 1.Yazılı - Klasik sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 6.Sınıf Çevre Eğitimi dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf

 Sınavı İndir (.docx)


Sınavı Beğendim (3)

 Yazdır

 Sınavlarıma Kaydet

6.Sınıf Çevre Eğitimi Sınavı Hazırla
  6.Sınıf Çevre Eğitimi Dersi Ünite Özetleri