11.Sınıf Temel Dinî Bilgiler Dersi Günlük Plan - 23.Hafta
11.sınıf Temel Dinî Bilgiler dersi 23.Hafta
günlük planı indir 23.HAFTA
: Kur'an ve Sünnette Zekat
2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ……………………………………
11.SINIF Temel Dinî Bilgiler DERSİ GÜNLÜK PLAN
BÖLÜM I
Ders: Temel Dinî Bilgiler
Sınıf: 11.Sınıf
Hafta: 23.Hafta
Öğrenme Alanı-Ünite: Oruç ve Zekat
Alt Öğrenme Alanı-Konu: Kur'an ve Sünnette Zekat
Süre: 2 saat
BÖLÜM II
Kazanımlar: Zekâtın Kur'an ve Sünnet'teki önemini açıklar. Zekâtın farz oluş şartlarını belirtir. Zekâtın miktarını ve nisap miktarlarını açıklar. Zekâtın verilme şekillerini ve usullerini açıklar. Şafi mezhebinin zekâtla ilgili görüşlerini açıklar.
Öğretim Yöntemleri: Anlatım Soru-Cevap Grup Çalışması Uygulama
Araç-Gereçler ve Kaynaklar: Kur'an-ı Kerim Sunum slaytları Akıllı tahta
Öğrenme Öğretme Süreci:
Öğrencilere, zekâtın İslam'ın beş şartından biri olduğunu hatırlatarak konuya giriş yapılır. Kur'an-ı Kerim'den zekâtı emreden ayetler okunarak (Bakara, 43; Hac, 41), zekâtın farz oluşunun dayanakları anlatılır. Sünnet'te zekâtın önemine dair hadisler incelenerek (Müslim, Zekât, 1), zekâtın faziletleri vurgulanır. Zekâtın farz oluş şartları (Müslüman olmak, ergenlik, akıl sağlığı, malın zekât nisabına ulaşması) ele alınır. Altın, gümüş, para, hayvanlar, ekinler ve ticaret malları gibi zekâta tabi olan mallar ve zekât nisapları açıklanır. Zekâtın verilme şekilleri (nakit, ayni) ve usulleri (gerekliliği, zamanı, kimlere verileceği) incelenir. Şafi mezhebinin zekâtla ilgili görüşleri (altın-gümüş nisaplarının farklılığı, ticaret mallarının zekâtının emtiadan sayılması) ele alınır.
BÖLÜM III
Ölçme Değerlendirme: Öğrencilere, zekâtın farz oluş şartları, zekât nisapları, zekâtın verilme şekilleri ve Şafi mezhebinin zekâtla ilgili görüşlerini içeren bir form doldurtulur. Öğrencilerden, zekâtın önemi ve farz oluş gerekçeleri hakkında kısa bir ödev hazırlamaları istenir.
..................... Temel Dinî Bilgiler Öğretmeni