5.Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem Sonu Sınav - Klasik

5.Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem Sonu Sınav - Klasik sınavı 5.Sınıf kategorisinin Sosyal Bilgiler alt kategorisinin, 1 dönemine ait. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Toplamda 15 sorudan oluşmaktadır.



 5.Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem Sonu Sınav - Klasik CEVAPLARI

  1. Tekirdağ’da hava sıcaklığı Kasım ayında 15 derece ölçüldü. Buna göre, ne söylenemez?






  2. Cevap: Tekirdağ’da hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerindedir. Açıklama:

    Habere göre, Kasım ayında Tekirdağ’da hava sıcaklığı 15 derece ölçüldü. Bu, mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklıktır. Ancak, mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık olması, hava sıcaklığının her zaman 15 derece olacağı anlamına gelmez.



  3. Türkiye'de nüfusun en yoğun olduğu illerin hangileri olduğunu söyleyiniz.






  4. Cevap: Türkiye'de nüfusun en yoğun olduğu iller şunlardır: * İstanbul * Ankara * İzmir * Bursa * Antalya Açıklama:

    Bu illerde nüfus yoğunluğunun fazla olmasının nedenleri şunlardır: * İklimin elverişli olması * Verimli topraklara sahip olması * Ulaşım olanaklarının gelişmiş olması * Ekonomik faaliyetlerin gelişmiş olması



  5. Deprem, sel, erozyon, çığ gibi olaylara ne ad verilir?






  6. Cevap: Doğa kaynaklı afet Açıklama:

    Doğa kaynaklı afetler, yeryüzü hareketleri, iklim olayları ve doğal olaylar sonucunda oluşan ve can ve mal kaybına neden olan olaylardır.



  7. Çığ felaketi ulaşımı nasıl etkiler?






  8. Cevap: Çığ felaketi, yolların kapanmasına, köprülerin yıkılmasına ve ulaşım araçlarının zarar görmesine neden olabilir. Bu durum, insanların bir yerden bir yere ulaşmasını zorlaştırır. Açıklama:

    Çığ, bir dağ veya yamaçtan kopan ve hızla aşağıya doğru akan kar kütlesidir. Çığlar, özellikle kış aylarında, kar yağışının yoğun olduğu ve hava sıcaklığının düşük olduğu yerlerde meydana gelir. Çığ felaketi, ulaşımı olumsuz etkileyen birçok faktörden biridir. Çığ, yolları, köprüleri ve ulaşım araçlarını tahrip edebilir. Bu durum, insanların bir yerden bir yere ulaşmasını zorlaştırır. Örneğin, çığ nedeniyle bir yol kapanırsa, o yoldan geçen insanlar alternatif bir yol bulmak zorunda kalabilir. Bu durum, insanların yolculuk süresini uzatabilir ve onları daha fazla zahmete sokabilir.



  9. Çığ felaketi eğitimi nasıl etkiler?






  10. Cevap: Çığ felaketi, okulların kapanmasına, öğrencilerin ve öğretmenlerin zarar görmesine neden olabilir. Bu durum, eğitim sürecini olumsuz etkiler. Açıklama:

    Çığ, özellikle dağlık bölgelerde bulunan okulları etkileyebilir. Çığ nedeniyle bir okul kapanırsa, o okulda eğitim gören öğrenciler mağdur olur. Öğrenciler, eğitimlerine başka bir okulda devam etmek zorunda kalabilir. Bu durum, öğrencilerin eğitimlerini aksatabilir. Ayrıca, çığ nedeniyle öğrenciler veya öğretmenler zarar görebilir. Bu durum, eğitim sürecini olumsuz etkiler.



  11. Günümüzde bilgiye ulaşmak için genel ağ kullanılmaktadır. Genel ağın bilgiye ulaşma sürecini nasıl etkilediğini açıklayınız.






  12. Cevap: Genel ağ bilgiye ulaşma sürecini hızlandırmıştır. Ayrıca bilgiye ulaşmanın daha kolay ve ucuz olmasını sağlamıştır. Açıklama:

    Genel ağ sayesinde bilgiye ulaşmak için kütüphanelere gitmeye gerek kalmamıştır. Bu da bilgiye ulaşma sürecini hızlandırmıştır. Ayrıca genel ağ sayesinde bilgiye ulaşmak için basılı kaynaklar satın almaya gerek kalmamıştır. Bu da bilgiye ulaşmanın daha ucuz olmasını sağlamıştır.



  13. Günümüzde bilgiye ulaşmak için arama motorları kullanılmaktadır. Arama motorlarının bilgiye ulaşma sürecini nasıl etkilediğini açıklayınız.






  14. Cevap: Arama motorları bilgiye ulaşma sürecini kolaylaştırmıştır. Ayrıca bilgiye ulaşmanın daha hızlı olmasını sağlamıştır. Açıklama:

    Arama motorları sayesinde bilgiye ulaşmak için çeşitli kaynakları tek bir yerde aramak mümkündür. Bu da bilgiye ulaşma sürecini kolaylaştırmıştır. Ayrıca arama motorları sayesinde bilgiye ulaşmak için daha az zaman harcanmaktadır. Bu da bilgiye ulaşmanın daha hızlı olmasını sağlamıştır.



  15. Genel ağda sağlık konusunda yer alan yanlış bilgiler kullanıcıların sağlığını nasıl tehlikeye atabilir?






  16. Cevap: Yanlış bilgilere göre hastalık teşhisi koyarak tedavi sürecine başlamak, sağlık sorunlarını daha da ağırlaştırabilir. Açıklama:

    Genel ağda sağlık konusunda yer alan yanlış bilgiler kullanıcıların sağlığını tehlikeye atabilir. Yanlış bilgilere göre hastalık teşhisi koyarak tedavi sürecine başlamak, sağlık sorunlarını daha da ağırlaştırabileceği belirtiliyor.



  17. Genel ağ kullanımının sağlık alanındaki etkisi nasıl yorumlanmıştır?






  18. Cevap: Genel ağ ortamının sağlık alanındaki bilgi kirliliğinin en riskli boyutunun olduğu yorumlanmıştır. Açıklama:

    Genel ağda bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi çok zordur. Sağlık alanında en yanlış bilgilerin forum sitelerinde olduğu biliniyor.



  19. El-Cezeri hangi bilim dalının temellerini atmıştır?






  20. Cevap: Otomasyon Açıklama:

    El-Cezeri, 12 ve 13. yüzyıllarda yaşamış ve günümüzde otomasyon olarak bilinen bilimin temellerini atmıştır. Fikirlerini de "Kitabü'l-Hiyel" diğer bir adıyla "Hayaller Kitabı" adlı eserinde toplamıştır.



  21. Leonardo da Vinci hangi alanlarda çalışmıştır?






  22. Cevap: Resim, mimari, mühendislik ve tıp Açıklama:

    Leonardo da Vinci sezgisi güçlü, hayal gücü yüksek, meraklı ve sentezci bir bilim insanıydı. 1452-1519 yılları arasında yaşamış; resim, mimari, mühendislik ve tıp gibi farklı alanlarda çalışmıştır.



  23. Araştırma yaparken hangi kaynaklardan yararlanırız?






  24. Cevap: * Genel ağ * Kütüphaneler * Sözlükler * Ansiklopediler * Süreli yayınlar Açıklama:

    Araştırma yaparken geniş bir bilgi yelpazesinden yararlanmak önemlidir. Bu nedenle genel ağ, kütüphaneler, sözlükler, ansiklopediler ve süreli yayınlar gibi farklı kaynaklardan yararlanmak gerekir.



  25. Araştırma yaparken dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir?






  26. Cevap: * Araştırmamızı kendi ifadelerimizle yazmak * Başkasının fikirlerini kendi fikrimiz gibi sunmamak * Bütün bilgi ve fikirleri tek bir kaynaktan almamak * Bir kitapta yer alan cümlelerin aynısını aldığımızda tırnak işareti kullanarak kimden aldığımızı belirtmek * Bilgisinden ve fikirlerinden faydalandığımız yazar ya da bilim insanlarını kaynakça bölümünde göstererek, kaynakça bölümüne; yazarın adı - soyadı, kitabın ya da derginin adı, yayınevi, basıldığı yer ve basım tarihini yazmak Açıklama:

    Araştırma yaparken bilimsel etiğe uygun davranmak önemlidir. Bu nedenle yukarıdaki hususlara dikkat etmek gerekir.



  27. Aşağıda verilen cümlelerden doğru olanların başına D yanlış olanların başına Y koyunuz.

    1. ( ) Çığ felaketleri, ulaşım yollarını kapatarak ulaşımı engeller.  
    2. ( ) Çığ felaketleri, eğitim kurumlarını tahrip ederek eğitim faaliyetlerini durdurur.  
    3. ( ) Çığ felaketleri, ekonomik faaliyetlere zarar vererek ekonomiyi olumsuz etkiler.  
    4. ( ) Çığ felaketleri, turizm faaliyetlerini durdurarak turizm gelirlerini azaltır.  
    5. ( ) Çığ felaketleri, tarım faaliyetlerini olumsuz etkileyerek tarımsal üretimi azaltır.  
    6. ( ) Çığ felaketleri, hayvancılık faaliyetlerini olumsuz etkileyerek hayvancılık üretimini azaltır.  
    7. ( ) Çığ felaketleri, orman alanlarını tahrip ederek orman ekosistemini olumsuz etkiler.  
    8. ( ) Çığ felaketleri, can ve mal kayıplarına neden olur.  
    9. ( ) Çığ felaketleri, toplumsal yaşamı olumsuz etkiler.  
    10. ( ) Çığ felaketleri, psikolojik sorunlara neden olabilir.  

  28. Cevap: 1. D 2. D 3. D 4. Y 5. D 6. D 7. D 8. D 9. D 10. D Açıklama:

    * Çığ felaketleri, dağlık ve eğimli arazilerde meydana gelen ani ve yüksek hızda hareket eden kar kütleleridir. * Çığ felaketleri, ulaşım yollarını kapatarak ulaşımı engeller. * Çığ felaketleri, eğitim kurumlarını tahrip ederek eğitim faaliyetlerini durdurur. * Çığ felaketleri, ekonomik faaliyetlere zarar vererek ekonomiyi olumsuz etkiler. * Çığ felaketleri, turizm faaliyetlerini olumsuz etkileyerek turizm gelirlerini azaltır. * Çığ felaketleri, tarım faaliyetlerini olumsuz etkileyerek tarımsal üretimi azaltır. * Çığ felaketleri, hayvancılık faaliyetlerini olumsuz etkileyerek hayvancılık üretimini azaltır. * Çığ felaketleri, orman alanlarını tahrip ederek orman ekosistemini olumsuz etkiler. * Çığ felaketleri, can ve mal kayıplarına neden olur. * Çığ felaketleri, toplumsal yaşamı olumsuz etkiler. * Çığ felaketleri, psikolojik sorunlara neden olabilir.



  29. Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına D, yanlış olanların başına Y koyunuz.

    1. (.....) Genel ağda yer alan tüm bilgiler güvenilirdir.
    2. (.....) Genel ağda yer alan bilgilere koşulsuz inanmak gerekir.
    3. (.....) Genel ağda yer alan bilgilerin kaynağını kontrol etmek önemlidir.
    4. (.....) Genel ağda yer alan bilgilerin güncelliğini kontrol etmek önemlidir.
    5. (.....) Genel ağda yer alan bilgilerin bilimsel dayanağı olup olmadığını kontrol etmek önemlidir.

  30. Cevap: 1. Yanlış 2. Yanlış 3. Doğru 4. Doğru 5. Doğru Açıklama:

    1. Genel ağda yer alan bilgilerin büyük bir kısmı kullanıcılar tarafından oluşturulmuştur. Bu nedenle, genel ağda yer alan tüm bilgilerin güvenilir olduğunu söylemek mümkün değildir. 2. Genel ağda yer alan bilgilerin büyük bir kısmı doğrudur. Ancak, yanlış ve yanıltıcı bilgiler de bulunmaktadır. Bu nedenle, genel ağda yer alan bilgilere koşulsuz inanmak doğru değildir. 3. Genel ağda yer alan bilgilerin kaynağını kontrol etmek, bilgilerin doğruluğunu ve güvenilirliğini değerlendirmek için önemlidir. 4. Genel ağda yer alan bilgilerin güncelliğini kontrol etmek, bilgilerin geçerliliğini değerlendirmek için önemlidir. 5. Genel ağda yer alan bilgilerin bilimsel dayanağı olup olmadığını kontrol etmek, bilgilerin doğruluğunu değerlendirmek için önemlidir.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




5.Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem Sonu Sınav - Klasik Detayları

5.Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem Sonu Sınav - Klasik 1 kere indirildi. Bu sınav Orta derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 15 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 26 Kasım 2023 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 2 kullanıcı beğenmiş. 5.Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem Sonu Sınav - Klasik yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

5.Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem Sonu Sınav - Klasik sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Klasik
  • Doğru-Yanlış


5.Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem Sonu Sınav - Klasik Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • BÖLGEMİZİ TANIYALIM
    1. Kültürümüzün sözlü ve yazılı ögelerinden yola çıkarak, doğal afetlerin toplum hayatı üzerine etkilerini örneklendirir.
    2. Türkiye’nin kabartma haritası üzerinde, yaşadığı bölgenin yüzey şekillerini genel olarak tanır.
    3. Yaşadığı bölgede görülen doğal afetlerin zararlarını artıran insan faaliyetlerini fark eder.
    4. Yaşadığı bölgede görülen iklimin, insan faaliyetlerine etkisini, günlük yaşantısından örnekler vererek açıklar.
    5. Yaşadığı bölgedeki insanların yoğun olarak yaşadıkları yerlerle coğrafî özellikleri ilişkilendirir.
    6. Yaşadığı bölgedeki insanların yoğun olarak yaşadıkları yerlerle coğrafî özellikleri ilişkilendirir.
    7. Yaşadığı bölgedeki insanların yoğun olarak yaşadıkları yerlerle coğrafî özellikleri ilişkilendirir.
  • ÜRETTİKLERİMİZ
    1. Ekonomideki insan etkisini fark eder.
    2. İş birliği yaparak üretime dayalı yeni fikirler geliştirir.
    3. Üretime katkıda bulunma konusunda görüş oluşturur.
    4. Yaşadığı bölgedeki ekonomik faaliyetler ile coğrafî özellikleri ilişkilendirir
    5. Yaşadığı bölgedeki ekonomik faaliyetlere ilişkin meslekleri belirler.
    6. Yaşadığı bölgedeki ekonomik faaliyetlere ilişkin meslekleri belirler.
    7. Yaşadığı bölgedeki ekonomik faaliyetleri fark eder.

Ayrıca 5.sınıf sosyal bilgiler dersi 1.dönem sonu sınav soruları; klasik türde cevap ve açıklamalı olarak müfredata uygun hazırlanmıştır

Mevsim normallerinin üzerinde veya altındaki hava sıcaklıklarının farklı etkileri olabileceğini fark eder.

Türkiye'de nüfusun en yoğun olduğu iller İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya'dır.

Doğa kaynaklı afetlerin ne olduğunu açıklar.

Çığ felaketinin ulaşımı nasıl etkileyebileceğini açıklar.

Çığ felaketinin eğitimi nasıl etkileyebileceğini açıklar.

Genel ağın bilgiye ulaşma sürecini nasıl etkilediği hakkında bilgi sahibi olur.

Arama motorlarının bilgiye ulaşma sürecini nasıl etkilediği hakkında bilgi sahibi olur.

Genel ağda yer alan yanlış bilgilerin kullanıcıların sağlığını nasıl tehlikeye atabileceğini öğrenebilirim.

Genel ağ ortamının sağlık alanındaki bilgi kirliliğine karşı dikkatli olunmalıdır.

Bilim insanlarının çalışmalarının bilimin gelişmesine katkıları hakkında çıkarım yapar.

Bilim insanlarının çalışmalarının farklı alanlara katkıları hakkında çıkarım yapar.

Araştırma yaparken yararlanılabilecek kaynakları açıklar.

Araştırma yaparken dikkat edilmesi gereken hususları açıklar.

* Çığ felaketlerinin oluşumunu ve etkilerini açıklar. * Çığ felaketlerinden korunma yollarını bilir. * Çığ felaketi durumunda yapılması gerekenleri bilir.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

5.Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem Sonu Sınav - Klasik sınavı 5.Sınıf kategorisinin Sosyal Bilgiler alt kategorisinin, 1 dönemine ait.

5.Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem Sonu Sınav - Klasik Sınavını hangi formatta indirebilirim?

5.Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem Sonu Sınav - Klasik sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 5.Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem Sonu Sınav - Klasik sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

5.Sınıf Sosyal Bilgiler 1.Dönem Sonu Sınav - Klasik sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 5.Sınıf Sosyal Bilgiler dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf

 Sınavı İndir (.docx)


Sınavı Beğendim (2)

 Yazdır

 Sınavlarıma Kaydet

5.Sınıf Sosyal Bilgiler Sınavı Hazırla
  5.Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Ünite Özetleri