2022-2023 Ortaokul 5.Sınıf Çevre Eğitimi 1.Dönem 2.Yazılı (TEST)

2022-2023 Ortaokul 5.Sınıf Çevre Eğitimi 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) sınavı 5.Sınıf kategorisinin Çevre Eğitimi alt kategorisinin, 1 dönemine ait. Bu sınav Zor derecede zorluktadır. Toplamda 25 sorudan oluşmaktadır.



 2022-2023 Ortaokul 5.Sınıf Çevre Eğitimi 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) CEVAPLARI

  1. Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Canlı ve çevresi sürekli etkileşim halindedir
    B) Ayrıştırıcı canlılar kendi besinini kendisi yapabilen canlılardır
    C) Canlılar, diğer canlı ve cansız varlıklardan etkilenir ve bu varlıkları etkilerler.
    D) Canlıları üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılar olarak sınıflandırılabiliriz

  2. Cevap: B Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı B) Ayrıştırıcı canlılar kendi besinini kendisi yapabilen canlılardır ifadesidir. Ayrıştırıcı canlılar, başkalarının ölü veya organik maddelerini parçalayarak besin elde eden canlılardır. Diğer seçenekler doğrudur. Canlılar, çevreleriyle sürekli etkileşim halindedir ve birbirlerini etkilerler. Canlılar, diğer canlı ve cansız varlıklardan etkilenir ve bu varlıkları da etkilerler. Canlılar üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılar olarak sınıflandırılabilir.



  3. Canlıların içerisinde yaşadıkları ve bu varlıkları etkileyebilecek her türlü cansız varlıklar cansız çevreyi meydana getirir.

    Buna göre aşağıdakilerden angisi cansız çevrenin unsurlarından değildir?

    A) Hava    B) İklim    C) Su    D) Ağaç

  4. Cevap: D Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı D) Ağaç'tır. Cansız çevre, canlıların içerisinde yaşadıkları ve etkilendikleri, ancak kendisi canlı olmayan unsurlardan oluşur. Hava, iklim ve su cansız çevrenin unsurlarını temsil ederken, ağaç canlı bir varlık olduğu için cansız çevrenin unsurlarından değildir. Ağaçlar, canlı çevrenin bir parçasıdır. Bu nedenle, doğru cevap ağaç olarak belirtilir. Cansız çevre, canlıların etkileşimde bulunduğu ama kendisi canlı olmayan bileşenleri ifade eder. Bu bileşenler arasında hava, iklim ve su bulunurken, ağaçlar canlı organizmalardır ve canlı çevrenin bir parçasını oluştururlar. Dolayısıyla, ağaçlar cansız çevrenin unsurlarından değildir.



  5. Aşağıdakilerden hangisi tüketici canlılardan değildir?

    A) Kaplan    B) Kaktüs    C) İnek    D) Balık

  6. Cevap: B Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı B) Kaktüs'tür. Kaktüsler bitkilerdir ve tüketici canlılar değillerdir. Tüketici canlılar, diğer organizmaları besin olarak tüketen canlılardır. Kaplan, inek ve balık tüketici canlılara örnek olarak verilebilir. Tüketici canlılar, diğer organizmaları besin olarak tüketen canlılardır. Kaplan, inek ve balık, diğer organizmaları avlayarak veya bitkisel kaynaklardan beslenerek enerji elde eden tüketici canlılara örnek olarak verilebilir. Öte yandan, kaktüsler bitkilerdir ve besinlerini fotosentez yoluyla üretirler. Bu nedenle, kaktüsler tüketici canlılardan değildir.



  7. Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) İnsanlar tarafından değiştirilen çevre yapay çevredir
    B) Canlı ve cansız varlıklar doğal ve yapay çevrelerin içerisinde bulunurlar.
    C) Doğada kendiliğinden oluşan, canlı ve cansız varlıkların doğal
    olarak etkileşim içerisinde oldukları çevre yapay çevredir.
    D) İnsanlar artan nüfus, kentleşme, sanayileşme gibi sebeplerle kendi amaçları için doğal çevreyi değiştirmeye başlamışlardır.

  8. Cevap: C Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı C) Doğada kendiliğinden oluşan, canlı ve cansız varlıkların doğal olarak etkileşim içerisinde oldukları çevre yapay çevredir ifadesidir. Diğer seçenekler doğrudur. İnsanlar tarafından değiştirilen çevre yapay çevredir ve insanlar doğal çevreyi kendi amaçları için değiştirebilirler. Canlı ve cansız varlıklar doğal ve yapay çevrelerin içerisinde bulunurlar.



  9. I. Şehirler, fabrikalar
    II. Alışveriş merkezleri
    III. Parklar
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri yapay çevre unsurudur?

    A) I ve II    B) II ve III    C) I ve III    D) I, II ve III

  10. Cevap: D Açıklama:

    Doğru cevap D) I, II ve III'dür. Çünkü şehirler, fabrikalar, alışveriş merkezleri ve parklar hepsi yapay çevre unsurlarıdır. Şehirler ve fabrikalar insanların inşa ettiği yapılardır, alışveriş merkezleri ticari amaçlarla yapılmış yapılardır ve parklar da insanlar tarafından düzenlenmiş doğal alanlardır. Dolayısıyla, hepsi yapay çevre unsurlarıdır.



  11. I. Canlı ve cansız varlıklar arasında dengeli bir düzen ve uyum vardır
    II. Çevreyi oluşturan öğelerden birinin olmaması bile canlı ve cansız varlıkların yok olması demektir.
    III. Canlı varlıkların her türlü biyolojik, sosyal, ekonomik, kültürel etkinliklerini sağlıklı ve dengeli bir çevrede sürdürebilmeleri için doğal dengenin korunması gereklidir
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II    B) II ve III    C) I ve III    D) I, II ve III

  12. Cevap: D Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı D) I, II ve III ifadesidir. İfade I doğrudur çünkü canlı ve cansız varlıklar arasında bir denge ve uyum vardır. İfade II doğrudur çünkü çevrenin bileşenlerinden biri eksik olduğunda canlı ve cansız varlıkların yok olması mümkündür. İfade III doğrudur çünkü canlı varlıkların sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşamaları için doğal dengeyi korumak gereklidir.



  13. Aşağıdakilerden hangisi doğal dengenin bozulmasının sebeplerinden biri değildir?

    A) Suni gübre kullanımı
    B) Fosil yakıt tüketiminin durdurulması
    C) Ormanların tahribi
    D) Egzoz gazları

  14. Cevap: B Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı B) Fosil yakıt tüketiminin durdurulmasıdır. Fosil yakıtların tüketimi çevre üzerinde olumsuz etkilere yol açar ve doğal dengenin bozulmasına katkıda bulunur. Ancak, diğer seçenekler (A, C ve D) doğal dengenin bozulmasının sebeplerinden biridir. İnsan faaliyetleri sonucunda suni gübre kullanımı, orman tahribi ve egzoz gazları çevreyi olumsuz etkileyerek doğal dengeyi bozar.



  15. Kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtların kalitesiz ve bilinçsiz kullanılması hava kirliliğine neden olmaktadır.
    Yukarıda verilen faktör daha çok hangisi ile ilgilidir?

    A) Fosil yakıtlar        B) Suni gübreler
    C) Nüfus artışı         D) Tarım ilaçları

  16. Cevap: A Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı A) Fosil yakıtlar olarak belirlenmiştir. Çünkü verilen ifadede, kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların kalitesiz ve bilinçsiz kullanımının hava kirliliğine neden olduğu belirtilmektedir. Fosil yakıtların kalitesiz ve bilinçsiz kullanımı, yakıtların yanması sırasında atmosfere zararlı gazlar, partiküller ve kirleticilerin salınmasına yol açar. Bu da hava kirliliğine ve çevresel sorunlara neden olur. Fosil yakıtların yanması sonucunda karbon dioksit (CO2), sülfür dioksit (SO2), azot oksitler (NOx) gibi sera gazları ve kirleticiler atmosfere salınır, bu da iklim değişikliği, asit yağmurları ve sağlık sorunları gibi sorunlara yol açar.



  17. Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Doğanın bizlere sunduğu kaynaklar sonsuz değildir
    B) İnsanların doğaya olan ihtiyaçları bitmeyecektir
    C) Doğanın korunması sadece devletlerin görevidir
    D) Verimli tarım alanlarına yerleşim yerleri ya da sanayi kuruluşları kurmamalıyız.

  18. Cevap: C Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı C) Doğanın korunması sadece devletlerin görevidir olarak belirlenmiştir. Çünkü doğanın korunması sadece devletlerin değil, tüm bireylerin ve toplumun sorumluluğudur. - A şıkkı doğrudur. Doğanın bize sunduğu kaynaklar sınırlıdır ve tükenme riski vardır. - B şıkkı doğrudur. İnsanların doğaya olan ihtiyaçları sürekli devam edecektir, çünkü doğa bize temiz hava, su, yiyecek, barınma gibi temel ihtiyaçları sağlar. - C şıkkı yanlıştır. Doğanın korunması sadece devletlerin sorumluluğu değildir. Bireyler, toplumlar, işletmeler ve sivil toplum kuruluşları da doğanın korunmasında önemli bir rol oynar. - D şıkkı doğrudur. Verimli tarım alanlarına yerleşim yerleri veya sanayi kuruluşları kurmak, tarım arazilerinin azalmasına ve doğal ekosistemlerin tahrip olmasına neden olabilir.



  19. Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Doğa yeniden su üretmez, var olan su döngüsü sonucunda tekrar kullanılır.
    B) Yeryüzündeki su kaynaklarının sadece %99’den daha azı kullanılabilir ve içilebilir özelliktedir
    C) Artan nüfus ile beraber su kaynaklarına olan ihtiyacımız sürekli artmaktadır.
    D) Su, canlıların en önemli yaşam kaynaklarındandır.

  20. Cevap: B Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı B) Yeryüzündeki su kaynaklarının sadece %99’den daha azı kullanılabilir ve içilebilir özelliktedir şeklindedir. Diğer seçenekler (A, C ve D) doğrudur. Doğa, suyu yeniden üretemez; var olan su döngüsüyle tekrar kullanılır. Artan nüfusla birlikte su kaynaklarına olan ihtiyaç artar ve su canlıların en önemli yaşam kaynaklarından biridir.



  21. I. Havadaki gazların miktarlarının değişmesi ya da havaya zararlı maddelerin karışması hava kirliliğine neden olmaktadır
    II. Soluduğumuz havanın temiz olması, canlıların sağlıklı yaşamı ve doğal dengenin korunması için oldukça önemlidir.
    III. Nüfusun artması, kentleşme, sanayinin gelişmesi, insanların faaliyetleri
    gibi etkenlerle kirlenen hava, canlıların yaşamını ve doğal dengeyi tehdit etmektedir.
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II    B) II ve III    C) I ve III    D) I, II ve III

  22. Cevap: D Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı D) I, II ve III olarak belirlenmiştir. Çünkü yukarıdaki ifadelerin hepsi doğrudur. - I. ifade doğrudur. Havadaki gazların miktarının değişmesi veya zararlı maddelerin havaya karışması hava kirliliğine neden olur. - II. ifade doğrudur. Temiz hava solunması, canlıların sağlıklı yaşaması ve doğal denge için önemlidir. - III. ifade doğrudur. Nüfus artışı, kentleşme, sanayinin gelişmesi ve insan faaliyetleri gibi etkenler hava kirliliğine yol açar ve canlıların yaşamını ve doğal dengeyi tehdit eder.



  23. Ormanlar için;
    I. Birçok canlıya ev sahipliği yapar
    II. Bütün canlılar için oldukça önemlidir
    III. Yağış, nem ve sıcaklık dengesini sağlar
    verilen ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II    B) II ve III    C) I ve III    D) I, II ve III

  24. Cevap: D Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı D) I, II ve III olarak belirlenmiştir. Çünkü verilen ifadelerin hepsi doğrudur. - I. ifade doğrudur. Ormanlar, birçok canlıya ev sahipliği yapar. Ormanlar, farklı türlerin yaşam alanı olarak hizmet eder ve ekosistemlerin çeşitliliğini destekler. - II. ifade doğrudur. Ormanlar, bütün canlılar için oldukça önemlidir. Ormanlar, oksijen üretimi, karbon emilimi, toprak erozyonunu önleme gibi birçok ekosistem hizmeti sunar ve doğal dengeyi sağlar. - III. ifade doğrudur. Ormanlar, yağış, nem ve sıcaklık dengesini sağlar. Ormanlar, su döngüsüne katkıda bulunarak yağış miktarını düzenler, nem seviyelerini korur ve bölgenin sıcaklık dengesini etkiler.



  25. I. Güneş
    II. Fosil yakıtlar
    III. Rüzgar
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri yenilenebilir enerji kaynakları arasıdadır?

    A) I ve II    B) II ve III    C) I ve III    D) I, II ve III

  26. Cevap: C Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı C) I ve III şeklindedir, yani güneş ve rüzgar yenilenebilir enerji kaynakları arasındadır. Güneş enerjisi güneşten elde edilen ışık ve ısı enerjisini kullanarak elektrik enerjisi üretebilirken, rüzgar enerjisi rüzgarın hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmek için kullanılır. Fosil yakıtlar ise yenilenebilir değildir, çünkü doğada sınırlı miktarda bulunur ve tükenirler.



  27. Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Canlı ve cansız varlıklar arasında dengeli bir düzen ve uyum vardır.
    B) İnsanlar tarafından kullanılan parfüm ve deodorantların kullanılması sonucu kirli hava temizlenir.
    C) Fosil yakıtların kalitesi ve bilinçsiz kullanılması havayı kirletmektedir.
    D) Suni gübreler toprağın, bitkilerin ve bitkilerle beslenen diğer canlıların yapısını bozmaktadır

  28. Cevap: B Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı B) İnsanlar tarafından kullanılan parfüm ve deodorantların kullanılması sonucu kirli hava temizlenir olarak belirlenmiştir. - A) ifade doğrudur. Canlı ve cansız varlıklar arasında dengeli bir düzen ve uyum vardır. Ekosistemlerde canlılar ve çevreleri arasında etkileşimler mevcuttur. - B) ifade yanlıştır. İnsanlar tarafından kullanılan parfüm ve deodorantların kullanılması kirli havayı temizlemez. Bunun tam tersine, kimyasal bileşenler içeren bu ürünler havayı kirletme potansiyeline sahiptir. - C) ifade doğrudur. Fosil yakıtların kalitesi ve bilinçsiz kullanımı hava kirliliğine neden olabilir. Yanma sonucunda atmosfere zararlı gazlar salınır. - D) ifade doğrudur. Suni gübreler toprağın, bitkilerin ve bitkilerle beslenen diğer canlıların yapısını bozabilir. Aşırı kullanımı toprak sağlığını olumsuz etkileyebilir.



  29. Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Atmosferdeki CO2 gazının miktarının artması hava kirliliğine
    sebep olmaktadır.
    B) CO2 gazı, sera gazlarının etkisini arttırarak çağımızın en büyük sorunlarından biri olan küresel ısınmaya sebep olmaktadır.
    C) Canlılar bulundukları çevreyi etkiler; ancak çevre şartları canlıları etkilemez.
    D) Madde döngülerinin bozulması, doğal dengenin bozulmasına ve beraberinde canlılığın yok olmasına sebep olacaktır

  30. Cevap: C Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı C) Canlılar bulundukları çevreyi etkiler; ancak çevre şartları canlıları etkilemez şeklindedir, yani bu ifade doğru değildir. Çevre şartları, canlıların yaşamını etkileyen faktörlerdir ve canlılar da çevrelerini etkileyebilirler. Çevre şartlarındaki değişiklikler, canlıların hayatta kalma ve evrim süreçlerini etkileyebilir.



  31. I. Sanayi ve teknolojinin gelişmesi
    II. Artan nüfus,
    III. Motorlu taşıtların artması
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri insan faaliyetlerinin madde döngüsü üzerindeki olumsuz etkileri arasındadır?

    A) I ve II    B) II ve III    C) I ve III    D) I, II ve III

  32. Cevap: D Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı D) I, II ve III olarak belirlenmiştir. - I. Sanayi ve teknolojinin gelişmesi, endüstriyel faaliyetlerin artması ve yeni üretim yöntemlerinin kullanılması madde döngüsü üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Örneğin, atık üretimi, kimyasal kirleticilerin salınımı ve doğal kaynak tüketimi gibi etkiler söz konusu olabilir. - II. Artan nüfus, doğal kaynakların daha fazla tüketilmesine ve atık üretiminin artmasına yol açabilir. Nüfus artışı, su ve gıda talebini artırabilir ve enerji kaynaklarının daha fazla kullanılmasına neden olabilir. - III. Motorlu taşıtların artması, fosil yakıtların kullanımının artmasına ve atmosfere zararlı gazların salınımına yol açar. Bu da hava kirliliği ve sera etkisi gibi olumsuz etkilere sebep olabilir.



  33. Küresel ısınma;
    I. buzulların erimesi
    II. okyanusların yükselmesi
    III. biyolojik çeşitliliğin artması
    verilenlerden hangisi veya hangilerine sebep olur?

    A) I ve II    B) II ve III    C) I ve III    D) I, II ve III

  34. Cevap: A Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı A) I ve II şeklindedir. Küresel ısınma buzulların erimesine ve okyanusların yükselmesine sebep olur. Buzulların erimesi, deniz seviyelerinin yükselmesine ve kıyı bölgelerindeki toprakların sular altında kalmasına neden olur. Okyanusların yükselmesi ise kıyı bölgelerinde erozyon, tuzlanma ve habitat kaybı gibi etkilere yol açar. Biyolojik çeşitlilik artması küresel ısınmanın doğrudan bir sonucu değildir.



  35. I. Doğada yaşamın sürekliliği için su, karbon, oksijen, azot, kükürt ve fosfor gibi maddeler canlılar tarafından kullanılır ve geri doğaya verilmez.
    II. Yaşamın devam edebilmesi için canlı ve cansız faktörler arasında madde döngüsü veya madde çevrimi adı verilen bir dolaşım vardır.
    III. Yeryüzündeki su kaynaklarının çok az bir kısmı kullanılabilir ve içilebilir özelliktedir.
    Yukarıda ifadelerden verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

    A) I ve II    B) II ve III    C) I ve III    D) I, II ve III

  36. Cevap: B Açıklama:

    Doğru cevap B) II ve III olacaktır. II. ifade doğrudur. Yaşamın devam edebilmesi için canlı ve cansız faktörler arasında madde döngüsü veya madde çevrimi adı verilen bir dolaşım vardır. Bu dolaşım sayesinde maddeler doğadan alınır, canlılar tarafından kullanılır ve geri doğaya verilir. III. ifade doğrudur. Yeryüzündeki su kaynaklarının büyük bir kısmı kullanılabilir ve içilebilir özellikte değildir. Suyun tuzlu veya buzlu formları çoğunluktadır, bu nedenle kullanılabilir su kaynakları sınırlıdır.



  37. Küresel ısınma ile ilgil olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğru değildir?

    A) Küresel ısınma olayında insanların etkisi yoktur.
    B) Küresel ısınma; buzulların erimesi, okyanus sularının yükselmesi gibi çevre sorunlarına yol açmaktadır.
    C) Sera gazları, atmosfer sıcaklığının yükselmesine sebep olmaktadır.
    D) Küresel ısınma, sera gazlarının atmosferde birikmesiyle ortaya çıkmaktadır.

  38. Cevap: A Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı A) Küresel ısınma olayında insanların etkisi yoktur şeklindedir. Bu ifade doğru değildir. Küresel ısınma, sera gazlarının atmosferde birikmesiyle ortaya çıkar ve bu sera gazlarının birçoğu insan faaliyetlerinden kaynaklanır. İnsanların fosil yakıt kullanımı, endüstriyel faaliyetler, ormansızlaşma gibi etkileri küresel ısınmanın artmasına neden olur. Bu nedenle, insanların etkisi küresel ısınmanın ana sebeplerinden biridir.



  39. I. Öğrenim ihtiyacı
    II. İklim koşulları
    III. Sağlık sorunları
    Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri dünya üzerinde nüfus dağılımını etkileyen faktörler arasındadır?

    A) I ve II    B) II ve III    C) I ve III    D) I, II ve III

  40. Cevap: D Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı D) I, II ve III şeklindedir. Öğrenim ihtiyacı, iklim koşulları ve sağlık sorunları dünya üzerinde nüfus dağılımını etkileyen faktörler arasındadır. İnsanlar eğitim olanaklarına, iklim koşullarına ve sağlık hizmetlerine uygun olan bölgelerde yerleşmeye daha yatkındır. Öğrenim ihtiyacı, insanların eğitim kurumlarına ve bilgi kaynaklarına yakın olmayı tercih etmelerine neden olurken, iklim koşulları insanların iklimin yaşam kalitesi üzerindeki etkisini göz önünde bulundurarak yer seçiminde etkili olur. Sağlık sorunları ise insanların sağlık hizmetlerine erişiminin kolay olduğu bölgelerde yaşamayı tercih etmelerine sebep olur.



  41. Aşağıdakilerden hangisidünya üzerinde nüfus dağılımını etkileyen doğal sebeplerden değildir?

    A) Sağlık sorunları
    B) Su kaynaklarına yakınlık
    C) Yeryüzü şekilleri
    D) Yer altı kaynaklarının zenginliği

  42. Cevap: A Açıklama:

    Cevap anahtarı: A) Sağlık sorunları - Sağlık sorunları, dünya üzerindeki nüfus dağılımını etkileyen doğal sebeplerden değildir. Nüfus dağılımını etkileyen doğal sebepler, coğrafi faktörlerdir. - Su kaynaklarına yakınlık, yeryüzü şekilleri ve yer altı kaynaklarının zenginliği doğal sebeplerdir ve nüfus dağılımını etkiler. Su kaynaklarına yakın bölgelerde ve verimli arazilerde nüfusun yoğun olması, yeryüzü şekillerine göre dağlık bölgelerde nüfusun seyrekleşmesi, yer altı kaynaklarının zengin olduğu bölgelerde nüfus yoğunluğunun artması gibi durumlar görülebilir.



  43. Aşağıdakilerden hangisi çevre kirliliğine sebep olmaz?

    A) Plansız sanayileşme ve sağlıksız kentleşme
    B) Karbon döngüsü
    C) Hızla artan dünya nüfusu
    D) Nükleer denemeler

  44. Cevap: B Açıklama:

    Cevap anahtarı: B) Karbon döngüsü - Karbon döngüsü çevre kirliliğine sebep olmaz. Karbon döngüsü, karbonun atmosfer, su, bitki ve canlılar arasında dolaşımını sağlayan doğal bir süreçtir ve doğal dengeyi korur. - Plansız sanayileşme ve sağlıksız kentleşme, hızla artan dünya nüfusu ve nükleer denemeler çevre kirliliğine sebep olabilen faktörlerdir. Plansız sanayileşme ve sağlıksız kentleşme sonucunda çevreye atık ve kirletici maddeler salınabilir, hızla artan dünya nüfusu doğal kaynakların aşırı kullanımına ve çevre tahribatına yol açabilir, nükleer denemeler ise radyoaktif kirliliğe neden olabilir.



  45. Hastane, klinik gibi sağlık kuruluşlarından kaynaklanan, bulaşıcı, hastalık yapıcı, kesici, delici aletler, süresi dolmuş ilaçlar, kanserojen maddeler ve diğer atıklardır.
    Tanımı verilen atık hangisidir?

    A) Evsel Atıklar            B) Tıbbi Atıklar
    C) İnşaat Atıkları         D) Pazar Atıkları

  46. Cevap: B Açıklama:

    Bu sorunun cevap anahtarı B) Tıbbi Atıklar şeklindedir. Tanımda belirtilen özelliklere sahip atıklar, hastane, klinik gibi sağlık kuruluşlarından kaynaklanan tıbbi atıklardır. Bu atıklar bulaşıcı hastalık yapabilme potansiyeline sahip olabilir, kesici veya delici aletler, süresi dolmuş ilaçlar ve kanserojen maddeler içerebilir. Tıbbi atıkların doğru şekilde yönetimi ve imha edilmesi, halk sağlığının korunması için önemlidir.



  47. ......................... enerjisi üretimi için akan suyun gücü kullanılır. Suyun akış gücü, bir akarsudan elde edilecek enerji miktarını belirler. Suyun akışının  oluşturduğu hareket enerji su kanalları vasıtasıyla türbinlere iletilir. Suyun türbinlerin pervanelerini döndürmesiyle elektrik enerjisi elde edilir
    Yukarıda verilen boşluğa hangisi getirilmelidir?

    A) Jeotermal             B) Dalga
    C) Hidrolik                D) Rüzgâr

  48. Cevap: C Açıklama:

    Cevap anahtarı: C) Hidrolik - Verilen açıklamada, akan suyun gücünün kullanılarak enerji üretildiği ve suyun akış gücünün bir akarsudan elde edilecek enerji miktarını belirlediği ifade edilmektedir. - Bu nedenle, verilen boşluğa "Hidrolik" kelimesi getirilmelidir. Hidrolik enerjisi, suyun akış gücünden yararlanarak enerji üretimi anlamına gelir. - Jeotermal enerji, yeraltı sıcaklığından elde edilen enerjiyi ifade ederken, dalga enerjisi deniz dalgalarının hareket enerjisinden elde edilen enerjiyi ifade eder. Rüzgâr enerjisi ise rüzgârın kinetik enerjisinden elde edilen enerjiyi ifade eder.



  49. Aşağıda verilen boşlukları uygun tanımlarla doldurunuz.
    çevre dostu tüketim maddesi  -  ekolojik ayak izi  - fosil yakıtlar  - nüfus -
    organik tarım -  sakin şehir  -  sürdürülebilir doğal kaynak  -  yenilenebilir enerji kaynakları

    1. Bir insanın beslenmesini, barınmasını, ısınmasını sağlayan ve oluşan atıkları etkisiz hale getiren kara ve deniz alanlarına …………………………….………. denir.
    2. Geri dönüştürülebilen ya da geri dönüştürülmüş ürünlerden oluşan, içinde zehirli madde barındırmama gibi özelliklere sahip olan ürünler ………….………………. dir.
    3. Doğal kaynakların etkin bir biçimde kullanılırken gelecek kuşakların da ihtiyaçlarını karşılayabilen model ……………………………… kullanımıdır.
    4. ……………kavramı yaşanılan şehrin, çevrenin farkına vararak, değerini bilerek ve koruyarak yaşama tarzı olarak kullanılmaktadır.
    5. …………………………her aşaması kontrollü olan kimyasallardan arındırılmış bir tarım şeklidir.
    6. Herhangi bir sayım gününde belli sınırlar içinde yaşayan toplam insan sayısına ……………. denir.
    7. Kömür, doğalgaz, antrasit, linyit …………………… olarak sayılabilir.

  50. Cevap:

    1. Sakin şehir, 2. Çevre dostu tüketim maddesi, 3. Sürdürülebilir doğal kaynak, 4. Ekolojik ayak izi, 5. Organik tarım, 6. Nüfus, 7. Fosil yakıtlar.

    Açıklama:

    1. Bir insanın beslenmesini, barınmasını, ısınmasını sağlayan ve oluşan atıkları etkisiz hale getiren kara ve deniz alanlarına sakin şehir denir. 2. Geri dönüştürülebilen ya da geri dönüştürülmüş ürünlerden oluşan, içinde zehirli madde barındırmama gibi özelliklere sahip olan ürünler çevre dostu tüketim maddeleridir. 3. Doğal kaynakların etkin bir biçimde kullanılırken gelecek kuşakların da ihtiyaçlarını karşılayabilen model sürdürülebilir doğal kaynak kullanımıdır. 4. Sürdürülebilir doğal kaynak kullanımı, yaşanılan şehrin, çevrenin farkına vararak, değerini bilerek ve koruyarak yaşama tarzı olarak kullanılan kavramdır. 5. Organik tarım her aşaması kontrollü olan kimyasallardan arındırılmış bir tarım şeklidir. 6. Herhangi bir sayım gününde belli sınırlar içinde yaşayan toplam insan sayısına nüfus denir. 7. Kömür, doğalgaz, antrasit, linyit fosil yakıtlar olarak sayılabilir.



Yorum Bırak

   İsiminizi Giriniz:   
   Emailinizi Giriniz:




2022-2023 Ortaokul 5.Sınıf Çevre Eğitimi 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) Detayları

2022-2023 Ortaokul 5.Sınıf Çevre Eğitimi 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) 1 kere indirildi. Bu sınav Zor derecede zorluktadır. Sınav zorluk derecesi sınavı oluşturan soruların istatistikleri alınarak oluşturulmuştur. Toplamda 25 sorudan oluşmaktadır. Sınav soruları aşağıda verilen kazanımları ölçecek şekilde hazırlanmıştır. 29 Aralık 2022 tarihinde eklenmiştir. Bu sınavı şimdiye kadar 1 kullanıcı beğenmiş. Bu sınavı çözerek başarınızı artırmak için 2022-2023 Ortaokul 5.Sınıf Çevre Eğitimi 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) Testini Çöz tıklayın. 2022-2023 Ortaokul 5.Sınıf Çevre Eğitimi 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) yazılı sınavına henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

2022-2023 Ortaokul 5.Sınıf Çevre Eğitimi 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) sınavında hangi soru türleri kullanılmıştır?

Bu sınavda verilen soru türleri kullanılmıştır.
  • Test
  • Boşluk Doldurma


2022-2023 Ortaokul 5.Sınıf Çevre Eğitimi 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) Hangi Kazanımları Kapsıyor?

Bu sınav ve tema ve kazanımlarını kapsamaktadır.
  • Madde Döngüsü ve Doğal Denge
    1. Doğal dengenin sürekliliğinin madde döngülerindeki düzenle sağlandığını fark eder.
    2. Doğaya verilen zararın kendisine döneceğini fark ederek bireysel olarak üzerine düşen sorumlulukları yerine getirir.
    3. İnsanların üretim ve tüketim faaliyetleri ile doğal madde döngülerini karşılaştırır.
    4. Madde döngüleri arasındaki etkileşimin doğal dengeye olan etkilerini açıklar.
    5. Madde döngülerindeki değişimlerin küresel çevre sorunlarına neden olabileceğini açıklar.
    6. Madde döngüsü kavramını açıklar.
    7. Madde döngüsünün bozulmasının canlıları nasıl etkileyeceği konusunda çıkarımda bulunur.
    8. Madde döngüsünün doğal yaşam üzerindeki etkilerini açıklar.
  • Kaynakların Sınırlılığı ve Ekolojik Ayak İzi
    1. Çevre dostu tüketim maddelerini (gıda, kırtasiye ürünleri, oyuncak, giyecek, temizlik malzemeleri, kişisel bakım ürünleri vb.) kullanmaya özen gösterir.
    2. Doğal kaynak tüketiminin dünyanın insan yaşamını destekleme kapasitesini azaltmadan nasıl yapılabileceğini tartışır.
    3. Dünyadaki kaynakların sınırlı olduğunu bilerek kaynakları tasarruflu kullanır.
    4. Ekolojik ayak izini açıklar.
    5. Kendi ekolojik ayak izini hesaplayarak doğal kaynak tüketimine etkisini yorumlar.
    6. Nüfusun, üretim ve tüketim faaliyetlerinin çevre sorunlarının ortaya çıkmasına etkisini açıklar.
    7. Sürdürülebilir doğal kaynak kullanımının sürdürülebilir kalkınmaya etkisini irdeler.

Ayrıca 2022-2023 ortaokul 5.sınıf çevre eğitimi dersi 1.dönem 2.yazılı soruları; tamamı test ve cevap anahtarlı olarak hazırlanmıştır

Canlıların çevreleriyle etkileşim içinde olduğunu anlamak ve canlıların ekosistemdeki rollerini anlamak.

Bu sorunun çözümüyle, öğrenciler cansız çevrenin unsurlarını ve canlı çevrenin bileşenlerini anlamış olurlar.

Bu soru, öğrencilerin tüketici canlıların tanımını anlamalarını ve tüketici canlılardan birini tanımlamalarını sağlar.

Doğal ve yapay çevre kavramlarını anlamak ve insanların çevreyi nasıl değiştirebileceğini anlamak.

Canlı ve cansız varlıklar arasındaki ilişkiyi anlamak, çevrenin önemini kavramak ve doğal denge kavramını anlamak.

Doğal dengenin korunması için insan faaliyetlerinin etkilerini anlamak ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını vurgulamak.

Fosil yakıtların kalitesiz ve bilinçsiz kullanımının hava kirliliğine neden olduğunu anlamak.

Doğanın korunması sadece devletlerin değil, her bireyin sorumluluğudur.

Su kaynaklarının sınırlı olduğunu ve sürdürülebilir su yönetimi önlemlerinin gerekliliğini anlamak.

Hava kirliliği, havadaki gazların değişmesi, zararlı maddelerin karışması, temiz havanın önemi ve insan faaliyetlerinin hava kirliliği üzerindeki etkileri gibi konuların anlaşılması.

Ormanların canlılara ev sahipliği yapması, genel önemi ve ekosistemler üzerindeki etkisi hakkında anlayış geliştirme.

Yenilenebilir enerji kaynaklarını tanımak ve farklı kaynakların avantajlarını anlamak.

Canlı ve cansız varlıklar arasındaki denge ve uyum, insan etkisiyle oluşan hava kirliliği, fosil yakıtların etkisi ve suni gübrelerin etkisi hakkında anlayış geliştirme.

Canlıların çevreye etkilerini anlamak ve çevre şartlarının canlılar üzerindeki etkisini değerlendirebilmek.

İnsan faaliyetlerinin madde döngüsü üzerindeki olumsuz etkilerini anlama ve endüstriyel faaliyetler, artan nüfus ve motorlu taşıtların çevre üzerindeki etkilerini fark etme.

Küresel ısınmanın etkilerini anlamak ve buzul erimesi ile okyanus yükselmesinin sebep olduğu değişiklikleri değerlendirebilmek.

Madde döngüsünün önemini anlama, su kaynaklarının sınırlı olduğunun farkında olma.

Küresel ısınmanın insan etkisiyle ilişkisini anlamak ve insan faaliyetlerinin sera gazı salınımına etkisini değerlendirebilmek.

Nüfus dağılımını etkileyen faktörleri anlamak ve bu faktörlerin yerleşim desenlerine nasıl etki ettiğini değerlendirebilmek.

Doğal sebeplerin nüfus dağılımını nasıl etkilediğini anlama.

Çevre kirliliğine sebep olan faktörleri ve karbon döngüsünün çevre kirliliğiyle ilişkisi olmadığını anlama.

Tıbbi atıkların tanımını ve bu atıkların sağlık kuruluşlarından kaynaklandığını anlamak.

Hidrolik enerjisinin suyun akış gücünden yararlanarak enerji üretimini ifade ettiğini anlama.

Verilen kavramların doğru tanımlarını bilmek ve bu kavramları birbiriyle ilişkilendirebilmek.

etiketlerini kapsamaktadır.

Hangi kategoriye ait?

2022-2023 Ortaokul 5.Sınıf Çevre Eğitimi 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) sınavı 5.Sınıf kategorisinin Çevre Eğitimi alt kategorisinin, 1 dönemine ait.

2022-2023 Ortaokul 5.Sınıf Çevre Eğitimi 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) Testi İstatistikleri

Bu sınav 13 kere çözüldü. Sınava kayıtlı tüm sorulara toplamda 45 kere doğru, 42 kere yanlış cevap verilmiş.

2022-2023 Ortaokul 5.Sınıf Çevre Eğitimi 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) Sınavını hangi formatta indirebilirim?

2022-2023 Ortaokul 5.Sınıf Çevre Eğitimi 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) sınavını .pdf veya .docx olarak ücretsiz indirebilirsiniz. Bunun yanında sistem üzerinden doğrudan yazdırabilirsiniz. Veya öğretmen olarak giriş yaptıysanız 2022-2023 Ortaokul 5.Sınıf Çevre Eğitimi 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) sınavını sayfanıza kaydedebilirsiniz.

2022-2023 Ortaokul 5.Sınıf Çevre Eğitimi 1.Dönem 2.Yazılı (TEST) sınav sorularının cevap anahtarlarını nasıl görebilirim?

Sınavın cevap anahtarını görebilmek için yukarıda verilen linke tıklamanız yeterli. Her sorunun cevabı sorunun altında gösterilecektir. Veya Sınavı .docx olarak indirdiğinizde office word programıyla açtığınızda en son sayfada soruların cevap anahtarına ulaşabilirsiniz.

Kendi Sınavını Oluştur

Değerli öğretmenlerimiz, isterseniz sistemimizde kayıtlı binlerce sorudan 5.Sınıf Çevre Eğitimi dersi için sınav-yazılı hazırlama robotu ile ücretsiz olarak beş dakika içerisinde istediğiniz soru sayısında, soru tipinde ve zorluk derecesinde sınav oluşturabilirsiniz. Yazılı robotu için Sınav Robotu tıklayın.


Sınav hakkında telif veya dönüt vermek için lütfen bizimle iletişime geçin.

 Paylaşın
 Sınavı İndir
.docx vey .pdf

 Sınavı İndir (.docx)


Sınavı Beğendim (1)

 Yazdır

 Sınavlarıma Kaydet

5.Sınıf Çevre Eğitimi Sınavı Hazırla
  5.Sınıf Çevre Eğitimi Dersi Ünite Özetleri